Piripiri csirke gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs
2013.03.24. 10.21 | Módosítva : 2013.03.24. 10.32

Az elmúlt néhány évben Európa számos országában váltak kedveltté a gőzsütők. Az Electolux-Gasztro-Art látványkonyhájának egyik kedvelt receptjét, a Brazil program piripiri csirkéjét mutatjuk meg most Neked! A recept Fördős Zoltán gasztroblogger leleménye.
 

A piri-piri kisméretű, erős csilipaprika, nevezik afrikai ördögnek is, mivel Afrikából hozták be a portugálok. Maga a piri-piri kifejezés a szuahéli nyelvből ered, a portugálok a mai napig ezt használják. A legjobban az Ázsia-boltokban kapható friss csilifajtákkal helyettesíthető.

 

PIRI PIRI CSIRKEMELL FEKETEBABOS BRAZIL RIZOTTÓVAL

4 személy részére:
 
2 fej kisebb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szár angolzeller
2 db kápia vagy piros pritamin
1 dl olívaolaj
40 dkg rizottó rizs
2 liter szárnyas-, vagy zöldségalaplé
25 dkg fekete-, vagy vörösbab (konzerv) leöblítve
4 db kisebb csirkemell filé
Csípős szósz, vérmérséklet szerint
2 db lime
4 evőkanál méz
4 evőkanál ketchup
2 rúd egész fahéj
2 csipetnyi valódi sáfrány
Só, bors
 
Először bepácoljuk a csirkemelleket. Ehhez egy tálban a mézet, ketchupot, csípős szószt és egy lime levét alaposan összekeverjük, majd az egészet jó alaposan megsózzuk, kicsit borsozzuk. Beleforgatjuk a csirkemelleket és félretesszük.
 
A rizottóhoz az angolzellert vékony szeletkékre, a kimagozott kápiát és a vöröshagymát pedig apró kockára vágjuk és kevés olívaolajon párolni kezdjük. Egy-két perc után hozzáadjuk a fahéjat és a rizottó rizst, amit üvegesre hevítünk. Ekkor felöntjük egy merőkanálnyival a melegen tartott alapléből, megszórjuk egy kevés sáfránnyal. Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan adjuk hozzá a többi alaplevet 4-5 körben, amíg a rizottó krémes állagúvá nem válik, vigyázva, hogy a rizsszemek ne főjenek szét. A fahéjrudat eltávolítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a leszűrt, átmosott konzerv babot, egy darabka vajat és szép óvatosan az egészet összeforgatjuk. Megkóstoljuk, ha kell, tovább ízesítjük sóval és borssal. Miközben a rizottó készül, gőzsütőben megsütjük a csirkemellet is. Ehhez töltsük fel a gőzsütő víztartályát 500 ml vízzel, majd válasszuk az Interval+ programot 200 fokon, 25 percre időzítve, a tepsit a sütő középső szintjére helyezve.

Szárnyas Ízvadász Tippje: Érdemes a tepsibe sütőpapírt helyezni, hogy a csirkéről lefolyt máz ne süljön rá a felületre. A magas sütési hőmérséklet miatt az édes-fűszeres mázzal bevont csirke szép színt kap, miközben a program során a sütőtérbe adagolt gőznek köszönhetően a hús egyedülálló módon szaftos marad. A megsült csirkemelleket felszeleteljük, a kitálalt rizottóra pakoljuk és forrón tálaljuk.

Hogy mitől piri-piri ez a csirkemell? Egyrészt azért, mert pikánsan csípős szósszal kenjük be, ezért belepirulhatunk az első falatok megkóstolása után. Másrészt pedig a piripiri szósz csodálatosan rápirul a sütés során a csirkemellre, így nemcsak ízletes, de látványos is az elkészült fogás. Próbáld ki Te is, például az EOB 8851 AAX Electrolux -gőzsütőben!