Őszi nagytakarítás - ...a hűtődben is

Kategória: Konyhavarázs
2012.09.30. 10.20 | Módosítva : 2012.09.30. 10.29

 

Nagyanyáink idejéből még ránkmaradt két nagy takarítási roham: az őszi és a tavaszi nagytakarítás. A nagytakarítás lényege, hogy ott is kitakarítunk, ahol a napi, vagy heti rutin során eszünkbe nem jutna takarítani. Elfeledett zugok és felületek, a szekrények mélyén heverő porcicák is reszkedketnek. Sajnos, a nagytakarítás hosszadalmas, olykor egy egész hétre folbolydul az egész lakás, fölszedett szőnyegek,  frissességillat járt a nyomában. A felmérések szerint a legritkábban végrehajtott konyhai takarítási folyamat a hűtő rendes, alapos kitakarítása, amit a szakemberek szerint érdemes félévente elismételni. Így érdemes ezt is beilleszteni a nagytakarítás rítusába.
 
Először is, meg kell szabadulnunk a hűtő tartalmától, ami pl. Egy 305 literes hűtőterű és 175 literes fagyasztóterű AEG side by side hűtőgép esetében (ez a legnagyobb forgalmazott hűtőnk jelenleg) elérheti a több tíz kilogrammos tömeget is. Így bizony szükség lesz szabad helyre. (Képzelj el egy nagybevásárlást, legalább két nagybevásárlásnyi élelmiszer fér be ebbe a hűtőszekrénybe...). Tehát kérj kölcsön a rokonoktól minden munkára fogható hűtőládát és jégakkut, szerezz be néhány fagyasztott élelmiszerekhez való szatyrot és kezdj neki a szanálásnak! Gondosan nézd át minden üveg és tubus szavatossági idejét. Itt a remek alkalom, hogy megszabadulj a kallódó ételmaradékoktól is-- ráadásul, így máris kevesebb étel átmentéséről kell gondoskodnod.
 
Ha a kipakolással végeztél, és már  a szomszéd néni hűtőtáskáját is megtömted, kezdd a munkát az üvegpolcok, zöldségtartó dobozok, tojástartó, üvegtartó polcok eltávolításával. Minden AEG hűtőgép belső polcai kiszedhetőek, így ezekkel nem lesz nehéz dolgod, pár törléssel már végeztél is!
 
A belső térben használj puha ruhát. Készíts 3-4 kanál szódabikarbónából és háztartási ecetből krém állagú keveréket és kend át ezzel a felületeket. Hagyd hatni pár percig (ha már nagyon koszos a hűtőszekrény, akkor akár egy negyed órát is), majd mosd át langyos vízzel, végül töröld szárazra.
 
Az igazán alaposak egy kis segítséggel a hűtőgépet a helyéről elhúzva fölmoshatnak alatta is (persze csak az ott rejtőző kiskanalak, elveszettnek hitt legódarabok és törött pohárcserepek összeszedése után). Hűtőszekrényed külső felületének tisztítása történhet szappanos, langyos vízzel, makacsabb foltok esetén kevés ecettel.
 
Figyeljünk a hűtőgép hátulján levő rácsok portalanítására is, valamint arra, hogy a helyére tolt  gép ne kerüljön túl közel a falhoz. Ezek szem előtt tartásával még jobb hatásfokon fog működni a hűtőszekrény, így kevesebb energiát fogyaszt és kíméli pénztárcánkat!
 
Rongyot kézbe, pasztát a tálba, ételeket a hűtőládákba és indulhat a hűtőgép nagytakarítás! Ha a Te hűtődön pedig már nem segít a tisztítás és többet szeretnél tudni hűtőgépeinkről, kattints a linkre>>