Olaszos rakott burgonya

Kategória: Konyhavarázs
2019.01.25. 11.48 | Módosítva : 2019.01.25. 13.34

Bazsalikom, paradicsom, és sajt kerül a sült hús mellett a krumplira. Lehetőség szerint süsd PlusSteam (extra gőz) vagy alacsony páratartalmú gőzprogramon a rakott krumplit, így intenzívebb lesz az alapanyagok íze. Mutatjuk a receptet!

A rakott krumpli elmaradhatatlan kedvenc, a magyar konyha alapétele. És ahány ház, annyiféleképpen készül ez a finom rakottas étel. Most egy olasz ihletésű változatot mutatunk be. 

Hozzávalók 4 főre

A rétegekhez:
6-7 szem burgonya
300 g csirkemell
150 g reszelt, füstölt sajt
4 db paradicsom
100 g tejföl
4-5 db bazsalikomlevél
1 ek olaj
só, bors

A besamelhez:
40 g vaj
40 g liszt
500 ml tej
1 csipet szerecsendió

Elkészítés

A burgonyákat forró, enyhén sós vízben szinte puhára főzzük, majd kb 2,5 cm-es szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, belerakjuk a csíkokra vágott csirkemelleket, sózzuk, borsozzuk és megsütjük őket. Az étel összeállításához először elkészítjük a besamelt. A besamelhez az indukciós főzőlapon a vajat felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet és elkeverjük. Folyamatos keverés mellett, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót is. Folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik.

Egy kb. 23x23 centiméteres hőálló edény aljára rakunk egy réteg burgonyát, erre jön pár hús és paradicsomszelet, pár teáskanál tejföl és 2-3 evőkanál besamel. A sorrendet megtartva addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg elfogynak. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben, gőzprogramon 30-35 perc alatt készre sütjük.

Az Electrolux EKI54950OX  PlusSteam (gőz) funkciós tűzhely  mindent tud, amit egy multifunkciós hőlégkeveréses tűzhelytől elvárható. Nagy a sütőtere, egyenletesen süt, többféle sütőprogrammal rendelkezik. De képes még valamire, amit nagyon fogsz szeretni. A PlusSteam (gőz) funkció bekapcsolásával minden eddiginél finomabb édes és sós süteményeket, pitéket, pogácsákat vagy akár sajtos rudat is süthetsz benne.

Az intelligens forró-levegő keringetésnek köszönhetően egyenletesen sül át az étel a sütőtérben. Biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a tészta, vagy az egytálétel széle sül meg, de a tepsi közepén is kellőképpen átsül az étel.