ÖKO-tippek az Electrolux-tól főzéshez és sütéshez

Kategória: Konyhavarázs
2022.04.24. 13.17 | Módosítva : 2022.05.02. 05.35

Az Electrolux segít az élelmiszer-pazarlás csökkentésében, az alapanyagok minőségének megőrzésében. Emellett, a skandináv gyökerekből fakadó életszemlélet részeként, hitvallása, hogy a főzést és az étkezést fenntarthatóbbá tegye.

Kevés jobb dolog van az életben egy közös családi vagy baráti vacsoránál, és az otthon készített finom ételeknél. Ezért az Electrolux folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse a vásárlókat a még finomabb és egészségesebb fogások elkészítésében. Az alábbi ÖKO-tippek segítségével Te is tehetsz háztartásod ökológiai lábnyomának csökkentéséért! 
 
# 1 Használd ki a maradékhőt!
A maradékhő az az állapot, amikor a főzőlap már nem fogyaszt áramot (ki van kapcsolva), de az átforrósodott edény még melegíti az ételt. Pár perccel azelőtt, hogy teljesen elkészül az étel (pl. leves, ragu, szósz, tészta, rizs stb.), érdemes lekapcsolni a főzőlapot és a maradékhő felhasználásával befejezni a főzést. Ezzel energiát takarítasz meg.

# 2 Tartsd tisztán! 
A piszkos főzőlappal nem csak az a baj, hogy rosszul mutat a pultban, de az ételek elkészítési idejét is meghosszabbítja. Így a főzőlap tisztán tartása nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem energia- is időgazdálkodás tekintetében is lényeges. Az indukciós főzőlapokat elég áttörölni egy nedves kendővel. Az elektromos főzőlapokról pedig egy főzőlap kaparó segítségével könnyedén eltávolíthatod a ráégett szennyeződéseket.

# 3 Süss egyszerre több polcszinten!
Az Electrolux sütőkben különböző ételeket is süthetsz egyszerre. Ha például húst sütsz 180 fokon, az utolsó 30 percre berakhatod alá a köretet (krumplit, répát, brokkolit, karfiolt), vagy 10-15 percre a korábban elkészített mártást. Így egyszerre készül el az egész fogás, miközben időt és energiát takarítasz meg.

# 4 Válassz környezetbarát tisztítószereket!
A környezettudatosság a konyhában nem csak az energia- és vízfogyasztás csökkentését jelenti. Takarításkor is érdemes figyelni a környezetterhelésre. Használj környezetbarát tisztítószereket, így vigyázol saját és környezeted egészségére is. Használj lehetőség szerint természetes anyagokat, például szódabikarbónát, citromlevet és ecetet. Így a környezet extra terhelése nélkül tisztíthatod le a koszos munkalapot vagy tűzhelyet.

# 5 Használj vastag falú edényeket!
A régi edények használata nem csak az étel ízét, de az energiafogyasztást is befolyásolja. A modern indukciós főzőalapok gyorsan és egyenletesen melegítenek, de hatékonyságukat jelentősen javíthatod, ha jó minőségű edényekben főzöl. A vastag falú edényeknek jobb a hőelosztása, ezért gyorsabban és kevesebb energiafelhasználással elkészítheted a vacsorát.