Nassolj ropogós zöldség chipset!

Kategória: Konyhavarázs
2014.11.16. 20.04 | Módosítva : 2014.11.16. 20.08

Igazán finom a házi készítésű zöldségchips.  Gyors, egyszerű és garantáltan tartósítószermentes finomságot nassolhatunk néhány percnyi konyhatündérkedést követően.

Először is, irány a piac, mert szezonja van a sütőtöknek, céklának és az édesburgonyának is. Ezek egytől-egyig nagyon egészségesek, és többféleképpen elkészíthetők. 1-1 darab sárgarépából, kelkáposztából, célkából, édesburgonyából nagyon sok chips készülhet. Minél vékonyabbra sikerül szelni a zöldségeket, annál hamarabb átsül, és annál ropogósabb lesz minden falat. Ha nem olajban sütjük, akkor sütőnk aszaló programjával is kiszáríthatjuk. Ha aszaljuk, nem kell alá zsiradék, így még egészségesebbek lesznek a zöldségropogósaink.

A ropogós zöldségchips elkészítése igazán egyszerű. A zöldségeket  megmosás, hámozás  és szárazra törlés után nagyon vékony szeletekre vágjuk. Ha a kelkáposztát vagy a vöröskáposztát is kipróbáljuk, akkor a káposztákat kisebb cafatokra kell tépni, a torzsát pedig el kell távolítani. Egy  nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és  ráterítetjük a zöldségeket. Egy nagyon pici olajjal meglocsoljuk a zöldségszeleteket. Sütőben, minél alacsonyabb hőfokon  kb. 35- 45 percig sütjük. Érdemes ránézni, mert  vékonyabb szeletek előbb átsülhetnek.  Melegen letakarni nem szabad, mert akkor megpuhul.
    
A zöldségszeleteket aszalás közben ízesíthetjük kedvenc fűszereinkkel. Az édesburgonyához és a sütőtökhöz nagyon jól illik a fűszerpaprika, a chili, a füstölt paprika és a szerecsendió. A céklát pedig fűszerezzük köménnyel, római köménnyel vagy akár kakukkfűvel is. Kísérletezzünk bátran, hogy megtaláljuk a kedvencünket!