Mindent a mákról

Kategória: Konyhavarázs
2014.12.31. 16.27 | Módosítva : 2015.01.01. 14.04

Valami igazán magyar különlegességre vágysz? Az Electrolux gasztroblogger partnerei az alapanyagok közül a mákot mutatják be az Egy falat inspiráció rovatban.

Bár mákot ritkán és keveset fogyasztunk, érdemes megismerni ezt az igazán sokoldalú alapanyagot. 100 g mákban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. A mákgubó számtalan magja miatt a bőséget jelképezi. A mák nemcsak élelmiszernövény, de kiváló hatású gyógynövény. Gazdag, jó minőségű olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle, melyet leginkább az olivaolajhoz szokás hasonlítani (beltartalmi értékeit tekintve). A mák értékes tápanyagtartalmú élelmiszer.

Magyar különlegesség a beigli, a mákos guba, ezen kívül rétes, fagylalt, palacsinta töltelék, tészta és számos más étel alkotóeleme. A darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral. Ízesíthető reszelt, kicsavart almával, mazsolával, sárgabarack dzsemmel, reszel citromhéjjal is. Az Electrolux összeállításából kiderül, hogy

A Mákos okosságok című cikkből kiderül, hogy hogyan lehet mákba bundázott húst sütni. Lila Füge gasztroblogger pedig Electrolux konyhai gépek segítségével (konyhai robotgép, gőzsütő) készíti el egy videóreceptben a Kókuszkrémes citromos máktortát.