Lassan lecsengnek az utolsó szilveszteri after partyk is, de nem pihenhetünk, hiszen máris kopogtatnak a farsangi bálok, mulatságok, házibulik. Ilyenkor állandó kérdés, hogy honnan varázsoljunk a vendégek elé kellő mennyiségű, változatos és ízletes ételt és nem utolsósorban italt. A Márkabolt.hu csapata ezúttal ez utóbbira adja meg a választ, hiszen megosztjuk Veled kedvenc koktéljaink receptjeit.
De kezdjük előbb egy kis koktéltörténelemmel, hiszen bár mindannyian kedveljük a szivárvány színeiben játszó italokat, mégis keveset tudunk eredetükről. Azt persze valószínűleg sose fogjuk megtudni, hogy ki keverte az első koktélt, az viszont biztos, hogy először 1806-ban került meghatározásra a koktél fogalma a Hudson folyóiratban. Itt a koktélt „különböző alkoholos italokból, cukorból, vízből és keserűkből készült serkentő italként” határozták meg. Az első koktélkoskönyvre még ez után is várnunk kellett, hiszen csak 1860-ban került kiadásra, de sikerének köszönhetően máig rengeteg utódja akad. A koktélfogyasztás igazán akkor vált népszerűvé, amikor 1920. január 16-án az Egyesült Államokban bevezették az alkohol tilalmat, ami egyben meghozta az addigi legnagyobb alkoholfogyasztási kedvet is, hiszen a szirupok és gyümölcslevek elkendőzték a pancsolt italok mellékízét. És akkor most jöjjön, amire már biztosan kíváncsi vagy, a Márkabolt.hu kedvenc koktéljainak listája!
Ouzo koktél
Egy nagy poharat töltsünk meg jégkockával, dobjunk bele néhány szelet citromot és pár cikk friss narancsot, majd bolondítsuk meg 0,5 deciliter Ouzoval. Végül öntsük fel ízlés szerint frissen facsart grapefruitlé és buborékos ásványvíz keverékével. Fogyasztani csak óvatosan, mivel az üde gyümölcsök elhitetik velünk, hogy nincs is alkohol ebben a fenséges italban!
Piňa Colada
Igazi klasszikus és a hölgyek nagy kedvence ez a krémes, trópusi hangulatú koktél.
Elkészítéséhez szükségünk lesz Electrolux turmixgépünkre, amiben elsőként ledarálunk egy jókora adag jégkockát. Ezután a jég egy részét kivesszük, a maradékot pedig nyakon öntjük 2 rész fehér rummal, 1 rész kókuszlikőrrel és 4 rész ananászlével. Mindezt alacsony fokozaton pár pillanat alatt alaposan elkeverjük, végül pedig szűrő segítségével a maradék jéggel feltöltött tulipán alakú poharakban öntjük. Ha szeretnénk lenyűgözni a vendégsereget, díszítsük a pohár szélét egy cikk friss ananásszal, koktélcseresznyével és kínáljuk mindezt szívószállal.
Ehhez a különleges frissítőhöz tegyünk egy keverőpohárba néhány jégkockát, majd öntsünk rá fejenként 2 centiliter martini roséval, 2 centiliter ginnel és keverjük össze. A lehűlt italt öntsük kis, talpas poharakba (amibe előzőleg 1-1 nagy jégkockát helyeztünk), majd díszítsük 1 karika zamatos naranccsal.
Cuba Libre
A nagy klasszikus elkészítéséhez hosszúkás (collins) pohárba facsarjuk bele egy fél lime levét, majd félig töltsük meg a poharat jéggel. Ehhez adjunk 2 rész fehér rumot, végül pedig 5 rész kólát. A kész italt díszítsük lime karikával vagy egy darabka aromás lime héjjal.
Mostanra már biztosan Te is kedvet kaptál, hogy megszervezd az idei év első koktél partyját!
Nincs is más hátra, mint bekészíteni a vizet AEG hűtőgéped jégkocka készítőjébe, előkészíteni a turmixgépet és már indulhat is az ízletes szórakozás!