Köszöntsd a telet narancs és citromdzsemmel!

Kategória: Konyhavarázs
2016.01.10. 17.54 | Módosítva : 2016.01.10. 17.59

Igazi, téli különlegességgel szeretnéd meglepni a családot? Készíts nekik déli gyümölcsökből lekvárt! Sokkal egyszerűbb, mint hinnéd! Mutatjuk neked a legjobb narancs és citromdzsem receptet!

Narancslekvár egyszerűen és gyorsan

Hozzávalók hat adag elkészítéséhez: 4 kg narancs, 2 db citrom, 70 dkg cukor, 3 csomag dzsemfix (3:1).
Így csináld: A narancsot és a citromot alaposan, forró vízben mosd meg, vagy próbálj beszerezni kezeletlen gyümölcsöt. Ezután keresztben vágd ketté a narancsokat, és egy éles mokkáskanál segítségével a hártyák közül kanalazd ki a narancsok húsát. Vigyázz, hogy a fehér rész ne kerüljön bele! A maradék levet nyomd ki, mivel teljesen nem lehet kiszedni a narancsok húsát. Add hozzá a két citrom levét is! Ha készen vagy, 3 db narancsnak és a citromnak a sárga héját egészen vékonyan vágd le, de a fehér rész ne kerüljön bele, ezután vágd vékony csíkokra a héjat. Az előkészített gyümölcsvelőt a levével együtt mérd le, majd a tasakon lévő leírás alapján készítsd elő a dzsemet! Eközben add hozzá a csíkokra vágott héjat is! Zárd le két réteg celofánnal az üvegeket, és tedd hagyományos száraz dunsztba őket, amíg ki nem hűltek.

Tökéletes citromdzsem

Hozzávalók négy adaghoz: 1 kg citrom, 2 l víz, 2 kg cukor.
Így csináld: A citromot mosd, majd szárítsd meg és vágd ketté hosszában, héjastól szeleteld fel! Szedd ki a magokat és tedd egy nagyobb lábasba, majd önts rá vizet, és egy napig hagyd állni! Másnap fölteheted főni. Miután forrni kezd, 15-20 percig forrald, néha kavard meg, majd hagyd egy napot ismét állni! Ezután öntsd hozzá a cukrot, és addig forrald, amíg olyan állagú lesz, hogy a tányérra cseppentve megkocsonyásodik. (Kb. forrástól számított 35-45 perc). Töltsd üvegekbe és zárd le miután kihűlt, majd tedd a helyére!