Kincsek a hűtőből: torma

Kategória: Konyhavarázs
2014.03.31. 15.04 | Módosítva : 2014.03.31. 15.07

A torma a húsvéti sonka elmaradhatatlan kiegészítője, ismert magyar gyógy-,  és fűszernövény.  Aki már egyszer is kipróbálta a frissen reszelt torma fantasztikusan gazdag ízét, mindig tartani fog készenlétben a hűtőjében egy hámozatlan gyökeret.

A frissen reszelt torma igen erős szagú, íze pedig csípős, mivel a reszeléskor jelentős illóolajmennyiség szabadul fel. Nem könnyű reszelni, mert könnyeket fakaszt. A könnyezés elkerülhetõ, ha  a tormát reszelés előtt a hűtőszekrényben jól lehűtjük, esetleg hirtelen lefagyasztjuk, vagy egy kis ideig a tejben áztatjuk. Ha elég ügyesek vagyunk és képesek vagyunk szálirányban reszelni a tormát, könnycseppek és kínlódás nélkül készülhetünk el.

Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma marhasültek, füstölt és főtt sonkák, káposztasaláta, majonéz ízesítője, szeletelve savanyúságok tartósításánál is jól használható. A lereszelt torma gyorsan barnul, ezért reszelés után azonnal locsoljuk meg ecettel, így a torma fehér marad. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, segíti az emésztést.

Házi fogyasztásra tormakrémet kevés vízből és ecetből, sóból és cukorból készíthetünk. Pikáns lesz a krém, ha reszelt almát, citromlevet is hozzákeverünk, majd alaposan megfűszerezzük. Keverhetjük a tormát majonézzel, és készíthetjük tejföllel is.

Ha a reszelt torma friss aromáját szeretnénk megőrizni, vágjunk egy egész tormát nagyobb darabokba, tegyük bele egy befőttesüvegbe pár babérlevél társaságában és öntsük fel jól felmelegített fehérborecettel. A torma a hűtőben akár 3 hónapig is eltartható, ráadásul az ecet is különleges aromákat kap, ezt a későbbiekben pácolásnál, saláták készítésénél is felhasználhatjuk. A meghámozott gyökeret nejlontasakban, az Electrolux hűtőgéped zöldségtároló rekeszében bátran tárolhatjuk néhány hétig.

Jó étvágyat!