Kincsek a hűtőből: fokhagyma

Kategória: Konyhavarázs
2014.02.24. 14.31 | Módosítva : 2014.02.24. 14.41

A fokhagymát egyiptomi papirusztekercsek, bibliai történetek, görög orvosok feljegyzései is megörökítik.  Szobahőmérsékleten hamar hajtani, ráncosodni kezd, így hűvös helyen kell tartani. Nincs kamrád? Így tárold a hűtőben!

Az ötezer éves múltra visszatekintő növény több mint huszonötféle hatóanyagot, enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemet tartalmaz, ráadásul természetes antibiotikum. A fokhagymából kivont olaj az allicin,számos mikroorganizmus ellen bevethető, némelyik ellen hatásosabb a penicillinnél is. Így például a szervezetben súlyos gyulladásokat okozó streptococcus, staphilococcus, sőt, még a tífuszt okozó baktériumok ellen is hatékony. Emésztőrendszeri zavarokat előidéző kórokozók ellen is bevethető: gyomor- és bélpanaszok ellen régi házi gyógymód a fokhagymaleves. Antibakteriális hatásának köszönheti, hogy a húsok egyik fontos tartósítószere évszázadok óta, hiszen például megakadályozhatja a baktériumok által okozott súlyos ételmérgezést, a botulizmust. Több vírus ellen is kimutatták a fokhagyma hatékonyságát: bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható. Egerekkel folytatott kísérletek igazolták az influenzavírus elleni jótékony hatását is, azonban csak abban az esetben, ha nem a fertőzéssel egyidőben, hanem már hetekkel előtte, megelőzésként kezdték adagolni a fokhagymát.

Az kevesebben tudják, hogy az egész szerveket, szervrendszereket érintő gombás fertőzések ellen is felhasználható a fokhagyma, így a candida ellen is jó hatásúnak tartják. Az emberi szervezet immunrendszerét azonban mindenképpen erősítik a fokhagymában található különböző hatóanyagok, nyomelemek, vitaminok. Egyik legfantasztikusabb tulajdonsága, hogy értisztító, vérzsírszint csökkentő,  vérnyomáscsökkentő. Bármilyen hihetetlen, a fokhagymát évezredek óta mint a nemi potenciált fokozó szert, afrodiziákumot ismerik, amely ráadásul nyersen, vagy forrázva, összetörve, tejjel, mézzel elkészítve köhögés és hörghurut ellen is kiváló.

A legegyszerűbb módja az otthoni tárolásnak a hálós zsák vagy a lazán szőtt kosár. A  leghosszabb ideig közepes páratartalom mellett kb. 10-15 fokon tartható el. Ha nincsen kamránk, ne essünk pánikba, van még néhány lehetőség, arra, hogy télen is fokhagymaízű fokhagymát együnk.

A fokhagymának egész jó helye lehet tágas Electrolux hűtőnk egyik alsó, zöldségtartó fiókjában. Nemcsak a zöldségtartó fiókba, de a tojástartóba is becsücsülhetnek a fokhagyma gerezdek. Bár fagyasztható a fokhagyma, de valljuk meg, a fagyasztott fokhagyma nem annyira jó. Ha mégis erre fanyalodnánk, daráljuk apróra a fokhagymát és egy kevés vízzel elegyítve jégkocka-tartóban fagyasszuk le. Ha megfagyott, semmiképp se felejtsük áttenni egy jól záródó edénybe, mert különben a fagyasztóban lévő tortába szánt epernek is fokhagymaíze lesz!

A már kissé fonnyadó gerezdeket is megmenthetjük: a fokhagymaszárítás ugyanis nagyon egyszerű módszer. Aprítsuk vékony szeletekre a fokhagymát és 50-60 fokos sütőben szárítsuk meg. A sütő ajtaját hagyjuk nyitva. Ha a szeletek már ropogósak, akkor vegyük ki és turmixoljuk porrá, tegyük egy jól zárható üvegbe, így akár több hónapig is eltartható.

Te hol és hogyan tárolod a fokhagymát? Kattints a markabolt.hu szabadonálló hűtőgép  és beépíthető hűtő választékáért és keresd meg kedvenc Electrolux hűtőgép modelledet!