A legjobb része pedig a következő recepteknek – nyilván az ízük mellett-, hogy pikk-pakk elkészülnek.
Az első finomság a kókusz és a vanília találkozásának köszönhetően még a trópusi nyarakat is megidézi másodpercek alatt. Lássuk is gyorsan a hozzávalókat a
kókuszos habcsókokhoz:
35 dkg kókuszreszelék, 4 tojásfehérje (ha kicsi a tojás, inkább 5), 10 dkg cukor, 1 tk vanília kivonat, 1/4 tk só
És ahogy ígértük az elkészítés sem bonyolult. Pirítsd meg kissé egy serpenyőben a kókuszt. Verd kemény habbá a tojásfehérjéket, a cukrot, a vanília kivonatot és a sót, végül keverd hozzá a egy spatula segítségével a kókuszreszeléket. Már nincs is más dolgot, mint kis halmot képezni belőle egy sütőpapírral bélelt tepsin és betolni 15 percre a 175 fokra előmelegített sütőbe.
És már jöhet is a második kör a ropogós kekszek szerelmeseinek, melyet a barnacukor varázsol kissé sejtelmessé és a zabtól válik szinte abbahagyhatatlanná. Íme a
ropogós zabkeksz hozzávalói (kb. 24 darabhoz):
20 dkg vaj, 22 dkg cukor, 8 dkg barnacukor, 1/2 vaníliarúd, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 g szódabikarbóna, 1 csipet só, 5 dkg zabpehely
Ezúttal kezdjük a folyamatot a sütő előmelegítésével 180 fokra, valamint két méretes tepsi kibélelésével sütőpapírral.
Ezután keverd el egy tálban a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy másik tálban pedig habosítsd fel a puha vajat a cukorral és barnacukorral együtt (a tál falára felragadt vajdarabokat is keverd hozzá a habhoz). Keverd a vajhoz a tojást és a vanília kikapart magjait, majd adagold hozzá apránként a lisztes keveréket, azután pedig a zabpelyhet, míg egynemű nem lesz a masszád.
Készíts golyókat egy-egy evőkanálnyi tésztából és tedd azokat egymástól 5 cm-re a tepsire, majd lapítsd őket kissé össze. Az előmelegített sütőben mindössze 13-16 perc alatt el is készülnek, ami után már csak rácson ki kell a kekszeket hűteni és fogyasztásig légmentesen záródó dobozba tenni.
Végül pedig jöjjön egy gyümölcsös finomság, amiben a frissítő ízek és kényeztető édesség tökéletes elegyet alkotnak. Hozzávalók a
citromos vajas kekszhez, amit ínycsiklandó áfonyalekvár egészít ki: 22 dkg hideg vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom frissen facsart leve, 25 dkg liszt, 1/2 tk só, áfonyalekvár
Először keverd habosra a vajat és a cukrot robotgéped segítségével, majd add hozzá a citrom lereszelt héját (a legjobb választás a kezeletlen héjú citrom erre a célra, de ha ez nincs kéznél akkor használhatsz nagyon alaposan megmosott és megtörölgetett normál citromot is) és a citrom levének felét. Ezután jöhet hozzá a liszt, majd a só. Ha mindent alaposan összedolgoztál már formázhatod is a kekszeket és mehetnek a kibélelt tepsibe, a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 15 perc alatt elkészülnek.
Ha kihűltek a kekszek fogj egy üveg, házi áfonyalekvárt és tapassz össze vele 2-2 kekszet…garantáltan mennyei lesz a végeredmény!