Jégkocka télen-nyáron

Kategória: Konyhavarázs
2013.01.07. 15.16 | Módosítva : 2013.01.07. 15.33

Biztosan olvastad már korábbi cikkünket, melyben a legfinomabb koktélokat vettük számba. Ezek egyik fontos összetevője a jégkocka volt, amit AEG hűtődben el is készíthetsz. De mit tegyél akkor, ha nincs még ilyen hűtőd? Íme néhány praktikus tanács és különleges jégkocka recept a Márkabolt.hu-tól!

A jégkocka már évtizedek óta szerves része minden forró nyárnak és bódító koktélnak. Elkészítése bár alapvetően egyszerű, mégis számos módon könnyíthetünk dolgunkon, gyorsíthatunk a folyamaton vagy vihetünk egy csipetnyi furfangot az átlátszó kockák világába!

Először lássuk a formákat!

Hagyományos tartók. Ezek általában hasáb vagy kocka alakú jég készítésére alkalmasak (a legtöbb hűtőgéphez gyári tartozékként megkapjuk), viszont tető híján óvatosnak kell lenned, hiszen egy óvatlan löttyintéssel máris jégpályát varázsoltál a fagyasztóból. Ráadásul a régebbi fagyasztók esetében még a többi étel szagát is átveheti... és ki szeretne hal aromát a kedvenc limonádéjába?!

Jégtömbök. Igazi klasszikus módja az italok hűtésének, ha jégtömbről egy éles kés vagy más eszköz segítségével (ahogy azt a jégdarabolás művészetét bemutató Elemi ösztön c. filmben is láthattuk) kisebb-nagyobb szilánkokat vágunk le és teszünk poharunkba (hasonló hatást érhetünk el, ha az elkészült jégkockákat pár pillanatra a turmixgépbe dobjuk és magas fokozaton összeaprítjuk).
Ennek a módszernek feltétele, hogy legyen egy az átlagosnál nagyobb méretű fagyasztóval rendelkező hűtőszekrényünk vagy külön fagyasztógépünk.

Fedeles tartók. Tárolásuk, mosogatótól a fagyasztóig történő szállításuk jóval biztonságosabb, mint fedél nélküli társaiké. Egyetlen apróság, ha túlfeszíted a tartót, a jégkockák még felhasználás előtt a mosogatóban landolhatnak, így csak óvatosan az előkészítéssel.

Szilikonos formák. Napjaink egyik legkedveltebb megoldása, hiszen számtalan színben, formában pompáznak a boltok polcain a szilikonos jégkocka tartók. Előnyök, hogy az elkészült jégdarabokhoz is könnyűszerrel hozzájuthatunk.

Jégzacskó. Az egyszer használatos jégzacskók üresen minimális helyet foglalnak. Feltöltésük egy kis gyakorlással szinte gyerekjáték. A fagyasztóban a legkisebb helyre is betuszkolható és a kibontásával sem kell sokat vesződni.

Most, hogy kiválasztottad a hozzád illő formát, térjünk át magára a fagyasztásra!

Hagyományos jégkocka. Nincs más dolgod, mint a meleg csapvizet formába tölteni, majd a mélyhűtőbe dugni. Bár meglepő lehet, de jó ha tudod, hogy a meleg víz gyorsabban fagy meg, mint a hideg, így ezzel a módszerrel értékes időt és energiát spórolhatsz.

Tökéletesen átlátszó. Ha buborékoktól, apró szemcséktől mentes, tökéletes jégkockát szeretnél készíteni -gép használata nélkül-, íme a megoldás: csapvíz helyett készíts desztillált, szűrt vizet Electrolux vízszűrőd segítségével. Ezt követően pedig egy tiszta lábasban vagy vízforralóban forrald fel a vizet, majd óvatosan töltsd zárható formába és már mehet is a hidegre!

Gépileg, minden macera nélkül. Gondolj már hűtővásárláskor a forró napokra, a pezsgő koktélpartykra és válassz jégkockakészítővel ellátott AEG hűtőgépet. Így egyetlen gombnyomással jelezheted a vízhálózatra kötött gépnek, hogy jégkockát vagy jégkását szeretnél. Ráadásként a készülékbe épített vízszűrőnek köszönhetően szennyeződések sem lesznek a gyémántként csillogó jégcsodákban.

Megszállt az ihlet? Tervezd meg még ma a hétvégi koktélparty jégkockáit és jöhet a jeges felfrissülés! Különleges koktélrecepteket és további érdekességeket pedig a Márkabolt.hu Magazinjában találsz.

+1 Tipp: Nincs elég jégkockatartód, hogy felkészülj a bulira? Ne csüggedj, kezd időben a tervezést! Készíts minden nap egy adag jeget, villámgyorsan pattintsd ki a formából a kockákat és dobd őket egy zárható tasakba (amit azonnal dugj vissza a fagyasztóba) és máris újratöltheted a tartót. Az így „előregyártott” jégkockákat bármikor előkaphatod, amikor csak felfrissülésre vágysz!