Igazi olasz ízek percek alatt a sütődből

Kategória: Konyhavarázs
2015.07.13. 23.29 | Módosítva : 2015.07.16. 19.36

Íme a hozzávalók a tésztához:
1 kg „00” jelzésű pizzaliszt (vagy rétesliszt és kenyérliszt (BL80) 1:1 arányú keveréke)
25 g só
40 g friss élesztő (instant élesztővel is helyettesíthető
kb. 600 ml víz
½ tk kristálycukor
A paradicsomszósz hozzávalói:
2 db 400 g-os hámozott egész paradicsom konzerv (a legideálisabbak a szilva alakú, olasz paradicsomok)

cukor
 
Kezdjük a tészta előkészítésével, ami garantáltan nem tart tovább 10 percnél!

A száraz összetevőket keverjük el egy nagyobb tálban (akkora legyen, hogy akár triplájára is kelhessen a tészta). Az élesztőt keverjük el kb. 1 dl langyos vízzel és adjuk hozzá a kristálycukrot, majd hagyjuk pár perc alatt felfutni és adjuk a lisztes keverékhez.
Ekkor kezdjük el hozzáadagolni a vizet apránként és dolgozzuk össze a tésztát, melyben nagy segítséget jelenthet formatervezett, Electrolux konyhai fémtálas mixerének dagasztó karja. Annyi vizet adjunk a tésztához, amíg az rugalmassá, de nem túl kemény állagúvá válik (ha túl sok lenne a folyadék, akkor a ragacsos állagot ellensúlyozandó kézzel dolgozzunk a tésztába plusz lisztet, hogy helyre álljon a rend).

Most következik a recept legnehezebb, de egyben legfontosabb része. Fedjük le a tálat frissen tartó fóliával és hagyjuk a konyhapulton megkelni 24 óra alatt (de ha türelmetlenek vagyunk, akkor is várjunk minimum 16-20 órát). Így lesz majd a végeredmény igazán könnyű és ropogós, mégsem száraz.

Mikor megkelt a tészta osszuk 6 egyenlő részre, formázzunk ezekből kis cipókat és egyesével csomagoljuk ismét frissen tartó fóliába, majd pihentessük sütésig.
Most vége bekapcsolhatjuk sütőnket is! Válasszuk az alsó+felső sütési funkciót és állítsuk 300 fokra vagy a lehető legmagasabb fokozatra.

TIPP: Mivel sok esetben a beállított hőmérséklet elérése csak azt jelenti, hogy a levegő elérte a kiválasztott hőfokot, így javasolt, hogy-a sütő minimum 30 percen keresztül működjön a legmagasabb főmérsékleten, mielőtt a tésztát behelyezzük.

Most kezdjünk hozzá a pofon egyszerű paradicsomszószhoz! Az egész paradicsomokat tegyük a konzervből vágódeszkára és aprítsuk a lehető legkisebb darabokra. Tegyük teflon lábosba és főzzük fedő alatt 5-6 percig magas hőfokon. Ekkor vegyük le a fedőt és adjuk hozzá a csipet sót és cukrot, majd rotyogtassuk addig, míg besűrűsödik. 

Közben készítsünk elő minimum 2 tepsit (enyhén lisztezzük be), majd nyújtsuk kerek formájúvá az első tészta cipót. Fontos, hogy a korong szép vékony legyen (de ne annyira, hogy szakadjon vagy összeroskadjon a feltét alatt). Tegyük be a sütőbe 5-6 percre, amíg félig megsül, majd vegyük ki a tepsit és kenjük meg vékonyan a paradicsomszósszal, végül tegyük rá a feltéteket (pl. sonkát, vékonyra szelt gombát és friss mozzarellát). Tegyük vissza a sütőbe újabb 4-5 percre, amíg a sajt bugyogni nem kezd és már kész is vagyunk.
Amint kivettük a sütőből szeletelhetjük is a pizzánkat és máris tehetjük a helyére a következő adagot!

Ez a remek recept tökéletes választás egy gyors vacsihoz, de egy laza bulihoz is. Egy dologra kell csak figyelnünk, hogy ne láncoljuk magunkat a konyhához. Készítsük elő a tésztákat és vonjuk be a vendégeket is a sütésbe, így a bókok mellett a társaságot is élvezhetjük!