Húshőmérővel a tökéletes sültekért

Kategória: Konyhavarázs
2012.12.12. 14.50 | Módosítva : 2012.12.12. 15.28

Sokan keresik a tökéletes marhasült elkészítésének titkát. A feladat nem egyszerű, hiszen senki nem szereti, ha kedvenc fogása túl véresre vagy éppen túl szárazra sikerül. Mindez pedig néhány percen vagy pár fokon is múlhat. A megoldást – mint már oly sok esetben- ezúttal is az Electrolux új, Inspiration termékcsaládja hozza el nekünk az Inspiration sütőkhöz tartozó húshőmérő segítségével.

A húshőmérő használata nagyon egyszerű.  Nincs más dolgod, mint óvatosan beleszúrni a sütőhöz csatlakoztatott eszközt az elkészítésre váró húsba, ügyelve arra, hogy a hőmérő vége a hús közepén legyen, de ne érjen a csonthoz. Ezután Inspiration sütőd kezelőfelületén egyszerűen beállíthatod, hogy milyen maghőmérsékletűre szeretnéd elkészíteni a fogást. Végül kiválasztod a megfelelő sütési hőmérsékletet és indulhat is a varázslat.

Amint a hús eléri az előre meghatározott hőmérsékletet, sütőd jelez, hogy kezdhetsz tálalni. Sőt, a magasabb kategóriájú modellek a megadott maghőmérséklet elérése után automatikusan ki is kapcsolnak!

Szeretnél Te is profi séfekhez méltó sülteket készíteni? Találd meg kedvenc Electrolux sütődet a Márkabolt.hu kínálatában és máris készülhetnek a lenyűgöző fogások, amik közül az első akár a Márkabolt.hu kedvenc ünnepi nyúlreceptje, melyet hazánk egyik neves chefjétől, Bíró Lajostól lestünk el.

Kötözz össze 2 db nyúlgerincfilét, majd sózd, borsozd ízlésednek megfelelően hintsd meg kevés reszelt narancshéjjal és tedd 2 órára a hűtőszekrénybe.
Ezalatt készítsd el a mártást és a köretet. A szószhoz hámozz meg 4 db narancsot -vigyázz, hogy a fehér rész ne kerüljön a levágott darabokba- és a héjakat vágd csíkokra. A narancsok levét facsard ki, önts hozzá 1 deciliter fehérbort, 3 evőkanál mézet, dobj bele 1 egy szem csillagánizst, és forrald fel. Ha már bugyog sűrítsd be egy evőkanál keményítővel elkevert vízzel, és tedd a főzetbe a narancshéjakat. Moss meg 1 db céklát, főzd meg a héjával együtt, még langyosan hámozd meg, vágd apró kockákra a céklahúst és add a narancsmártáshoz.
A körethez forralj fel fél liter tejet, önts hozzá165 gramm kukoricadarát -úgy hogy egy kupac képződjön belőle a tejben-, majd gyors mozdulatokkal habverővel keverd ezt el. Állítsd tűzhelyed a legkisebb fokozatra és hagyd az így kikevert polentát „pöfögni”, majd adj hozzá 3 db durvára vágott zsályalevelet, 125 gramm ricottát, sót, borsot és 50 gramm vajat.
Az elkészült masszát kanalazd kivizezett szilikon formába, simítsd el a tetejét. Ha kihűlt, borítsd ki, szeleteld fel és kevés vajban mindkét oldalát pirítsd meg.
Most pedig visszatérünk a nyúlhoz. A gerinceket alaposan süsd körbe olíva olaj és vaj keverékén, majd tedd 200ºC-ra előmelegített sütőbe 8-10 percre.  A nyúlhús akkor marad igazán szaftos és omlós, ha a maghőmérséklete 70-75ºC között van. A sütőből kivéve pár percet pihentesd a húst.
Tálaláskor a tányéron hosszanti irányban húzz csíkot a narancsmártásból, ebbe ültetsd az ujjnyi vastag karikákra vágott húst -amit eddigre megszabadítottál a béklyókból-. A polenta szeleteket rendezd szépen a hús köré, végül koronázd meg a remekművet egy kevés olvasztott vajjal, amit fényezésként a hússzeletekre teszel.


+1 Tipp: Ha bizonytalan vagy, hogy melyik húst milyen hőfokon készíts el, íme egy ki segítség:

marhahús véresen (rare): 45-50ºC közötti maghőmérséklet

marhahús közepesen (medium): 60-65ºC közötti maghőmérséklet

marhahús jól átsütve (well done): 70-75ºC közötti maghőmérséklet

hal: 65-70ºC közötti maghőmérséklet

nyúl: 70-75ºC közötti maghőmérséklet

szárnyasok: 75-80ºC közötti maghőmérséklet

sertés: 75-80ºC közötti maghőmérséklet


Az eredeti receptet megtalálod itt >>