Nemcsak desszertnek, reggelinek is kiváló a házi granola, melyet szinte bármelyik
Electrolux vagy AEG multifunkciós sütőben, vagy gőzsütőben, hőlégkeveréses programon sül készre.
A granola megalkotása az 1860 -as évekre vezethető vissza, amikor felfedezték, hogy a hidegen fogyasztott, tápanyagokban gazdag gabonafélék jótékony hatással vannak az egészségre. A granola alapvetően megsütött müzli, alapja általában a zabpehely, melyhez kókuszpehely, olajos magvak és fűszerek keveréke kerül a leggyakrabban. Az alábbiakban egy alapreceptet mutatunk be, melyhez ízlés szerint számos további hozzávalót keverhetünk, mielőtt a sütőben aranybarnára sütnénk: mehet bele szezámmag, napraforgómag, dió, mogyoró is.
Hozzávalók
1 pohár szárított köles
1 pohár zabkorpa
1⁄2 pohár lenmag
1 pohár szárított fehér eper
1 pohár dió
1 pohár zabpehely
1 pohár rozspehely
1⁄2 pohár szárított sárgabarack
1⁄2 pohár kókuszchips
5 ek. méz
Elkészítés (Sütési idő: 35-40 perc)
Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban, majd hozzáadjuk a mézet és alaposan átforgatjuk a keveréket. Ha vegán granolát szeretnénk, akkor a mézet helyettesíthetjük agavé sziruppal vagy datolyasziruppal, vagy kókuszvirág sziruppal is.
Ezt követően sütőpapíron szétterítjük a keveréket, és előmelegített sütőben hőlégbefúvás, nagy hőfok programon sütjük 160 °C-on, kb. 35-40 percig. A granolát sütés közben 7-8 percenként átkeverjük, hogy minden oldalát egyenletesen érje a hő. A sütési idő letelte után, még a tepsin hagyjuk kihűlni. Hosszú hetekig eláll, ha befőttesüvegben, vagy jól záródó tárolóedénybe tesszük, ahol nem kap levegőt.