Hajtogatott pogácsa gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs
2020.10.25. 15.26 | Módosítva : 2020.11.01. 09.49

A hajtogatott pogácsa remek vendégváró finomság. Ha becsülettel hajtogatod, akkor a pogácsa nagyon szépen megemelkedik, elválnak egymástól a rétegek. A tetejéről se spórold le a sajtot! Gőzsütőben sütheted tökéletesre. 

Egy gőzsütővel otthon, a saját konyhádban is kényelmesen készíthetsz gyönyörűen megkelt, laza állagú kenyeret, akár egy ropogósra sült, omlós húsú csirkét, vagy élénk színű, finom zöldségeket. Egy gőzsütő éppen úgy működik, mint egy hagyományos sütő, de a gőz fantasztikus hatása minden falaton érezhető. A hajtogatott pogácsa gőzsütőben szépen felemelkedik. Próbáld ki most!

Hozzávalók
30 darabhoz
500 g liszt
250 g puha vaj
300 ml tejföl
2 tojás + 1 a kenéshez
100 ml tej
1 evőkanál cukor
25 g friss élesztő

100 g reszelt cheddar sajt
+ egy kevés a szóráshoz

Elkészítés
A vajat, a reszelt sajtot és a 100 g lisztet addig keverjük, amíg homogén masszát kapunk. Az élesztőt langyos, cukros tejben kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A maradék lisztet elkeverjük a sóval, majd a felfutott élesztővel és tejjel. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd összedolgozzuk. Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.

A tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a sajtos krémmel, visszahajtjuk rá a tészta széleit, hogy a krémet teljesen betakarja, majd mint egy levelet, két hajtással összehajtjuk. Fóliába csomagoljuk, és egy órára huzatmentes helyre félretesszük. Ha letelt az egy óra, kinyújtjuk, 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra összehajtjuk. Ismét fóliába csomagoljuk, és 20 percig pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük — tehát összesen négyszer hajtogatjuk a tésztát. Végül 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a tésztát.

A tetejét megkenjük felvert tojással, és reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokra előmelegített sütőben, gőzprogramon ( például az Electrolux EOB8S31X beépíthető sütőben) 20 perc alatt készre sül.