Gurulós málna télen is!

Kategória: Konyhavarázs
2013.07.16. 15.00 | Módosítva : 2013.07.17. 20.31

A málna attól gurulós, hogy nem tapadnak össze a szemek. Ez csak akkor érhető el, ha nem nyomódnak meg szedés és szállítás közben. A gurulós málna fagyasztott állapotban is gurulós marad és idényen kívül is gyönyörűen díszíthetünk vele pl. gyümölcstortát.

Ha van a kertben, vagy a környéken málnabokor, akkor szerencsések vagyunk, hiszen lapos, nem túl nagy edényekbe szedhetjük a még nem túlérett, de már sötétpiros szemeket és azonnal a fagyasztóba tehetjük. Amennyiben a piacon vásárolunk málnát, már jobban oda kell figyelni, hogy ne mozgassuk sokat a szemeket, mert összetörhetnek. Ki gondolná, pedig fontos, hogy gumikerekű kocsival szállítsuk (pl. bevásárlókocsiban tologatva könnyen sérülhetnek a szemek). Persze, ha útközben megnyomódik a málna, abból még nagyon finom szörp, vagy lekvár lehet, de fagyasztani csak gurulós szemeket érdemes.

Az Electrolux EN 3400 AOW szabadonálló kombinált hűtőgép nagyméretű fagyasztófiókjaiban sok finomságot tárolhatunk télire. A felső fagyasztófiók normál méretű, a legalsó keskenyebb a mögötte megbújó kompresszor miatt, de a középső space plus, azaz maxirekesz renget mirelit áru tárolására alkalmas. A hűtőrészben nagyon jól átgondolt, kiszélesített ajtózsebek vannak. A jobb helykihasználás miatt a tojástartó fedelét is átalakították. A legömbölyített forma helyét egy szögletes nyitható fedél vette át.

Mielőtt nagy fagyasztásba kezdenénk előbb „együk ki” a régebbi adagokat és mossuk ki a fagyasztófiókokat. Ennél a modellnél a fagyasztótér leolvasztását évente egyszer be kell iktatni! A málnát érdemes előfagyasztani, vagyis egy rétegben tálcára rakni, néhány óra alatt megfagyasztani és csak ezután szabad dobozba, vagy zacskóba adagolni. Fontos szabály, hogy akkora adagokat készíts, amit egyszerre el is fogyasztasz, mert a kiengedett gyümölcsöket nem szabad visszafagyasztani!

Ha most arra gondolsz, miért vacakoljak ennyit, mikor annyi mást is csinálhatnék, akkor jusson eszedbe, mennyire fog örülni családod, barátaid hűvös téli napokon a málnás sütinek, vagy a gyümölcstortának!

Markabolt Tipp: Akárcsak a befőzésnél, a fagyasztásnál is csak ésszerű mennyiséget tegyél el. Annyit, amennyi elfogy a következő szezonig!