A gratin dauphinois egy klasszikus francia rakott burgonyaétel, amely tejszínnel és fokhagymával készül. Nevét a francia Dauphiné régióról kapta. A vékonyra szeletelt burgonyát tejszínben párolják és rétegezve sütjük meg, amíg krémes és aranybarna nem lesz. Gyakran köretként tálalják húsételek mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
600 ml habtejszín
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
1 szerecsendió
5-6 nagyobb méretű Maris Piper burgonya (vagy más, sütésre alkalmas fajta)
2 ág friss kakukkfű
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet. Belereszelünk egy nagy csipet szerecsendiót, majd sóval és borssal ízesítjük. Felmelegítjük a keveréket, amíg kissé be nem sűrűsödik. Meghámozzuk a burgonyákat, majd felszeleteljük nagyon vékonyra. Fontos, hogy az összes szelet egyforma vastagságú legyen, hogy egyenletesen átsüljenek. Ha a tejszínes keverék besűrűsödött, ráöntjük a burgonyaszeletekre, és óvatosan összeforgatjuk, hogy minden szeletet bevonjon. Közben eltávolítjuk a kakukkfű ágakat a lábosból.
A burgonyát egy sütőtálba vagy mélyebb tepsibe rétegezzük, minden réteg között egy kevés tejszínt, sót és borsot is hozzáadva. Amikor az összes burgonya a tálba került, ráöntjük a maradék tejszínt, majd lefedjük a tepsi tetejét sütőpapírral. Az előmelegített sütőben 45 percig 160 °C-on sütjük, ezután levesszük a sütőpapírt, és sütjük további 15-20 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul és bugyogni kezd. Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni.
Márkabolt.hu Tipp: Akkor lesz igazán szaftos a fogás, ha szinte papírvékonyra szeleteled, például egy uborkareszelő segítésével a burgonyát.