Gőzsütőben sült palacsinta recept

Kategória: Konyhavarázs
2020.11.01. 11.32 | Módosítva : 2020.12.06. 19.23

Kevés időd van és szeretnél egy igazán kapós finomságot készíteni? Imádod a palacsintát? Ezt a receptet akkor is érdemes megjegyezned, ha mindössze 5 perced van összedobni egy finom desszertet.Az se riasszon el, ha teljesen kezdő vagy, nem fogod elrontani. 

A sütőben sült palacsinta tésztája pont ugyanolyan, mint a hagyományos palacsintának, csak sokkal kevesebb vele a tennivaló. Gyors és kényelmes megoldás, ha palacsintára vágysz, mert a palacsintákat nem kell egyenként sütögetni, sem megfordítani, ráadásul nem lesz olajszagú a konyha sem. Amíg egyenként kisütnéd a tésztát, addig elkészül a sütőben is. 

Az ebéd remek lezárása lehet ez a könnyű édesség. Bár a legfinomabb, langyosan, de kihűlve is finom, ráadásul jól szállítható. A tetejére lekvár, hideg tejszínhab, vagy vaníliafagylalt is kerülhet. Ez a recept szilvás raguval készült, de az alaptésztát más gyümölccsel és feltéttel is kipróbálhatod. Porcukros gyümölcs helyett dzsemmel vagy juharsziruppal is nagyon finom. Tepsiben, kerek tűzálló tálban, jénaiban is készítheted.

Hozzávalók 1 közepes, 22-24 cm-es serpenyőhöz
 
A palacsintához:
80 g liszt
20 g vaj
2 db tojás
100 ml tejszín
100 ml tej
1 vaníliarúd
 
A szilvás raguhoz:
20 g vaj
200 g fagyasztott szilva
2 ek. barna cukor
½ citrom leve
1 ek. porcukor

Elkészítés

A tojást robotgéppel kissé felverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. A lisztet beleszitáljuk, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, az egészet összekeverjük. Egy közepes serpenyőben felolvasztjuk a vajat és beleöntjük a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben, gőzprogramon 18-20 percig sütjük. Ehhez ideális választás az Electrolux KODEC70X beépíthető sütő, amelynek segítségével igazi pékárukat készíthetsz saját otthonodban, egyetlen gombnyomással. A páratartalomnak köszönhetően a tészta teljesen megkel, így belseje tökéletesen lágy lesz, míg a száraz hő a gazdag és fényes héjról gondoskodik.

Közben egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vajat és kissé hagyjuk megbarnulni, rádobjuk a feldarabolt szilvát. Megszórjuk barna cukorral, és összerázzuk. Ha a cukor felolvadt, ráfacsarjuk a citrom levét, és 1 percig rotyogtatjuk. A megsült tésztára öntjük a meleg szilvaragut, és megszórjuk porcukorral.