Gombócnyi élvezetek

Kategória: Konyhavarázs
2013.07.19. 10.18 | Módosítva : 2013.07.30. 14.59

Kétségkívül a legnépszerűbb nyári finomság a fagylalt. Rengeteg ízben, színben, formában hozzájuthatunk az utcán, a cukrászdákban, de akár haza is vihetjük a dobozba zárt nyalánkságot az üzletből. A legnagyobb sikert mégis a saját magunk által készített fagyival arathatjuk.

Fagylalt készítés otthon

Mint minden gasztroélmény, a fagylaltozás élménye is a jó alapanyagok beszerzésével kezdődik. A tökéletes fagyihoz sok tojás, zsírdús tejtermék, kellő mennyiségű cukor és valódi, minőségi hozzávalók kellenek. Fontos például, hogy vaníliafagylalthoz valódi vaníliarudat használjunk, vagy csokifagyi készítésekor legalább 70% kakaótartalmú csokoládé kerüljön a krémbe.

Az eredeti, igazi fagylalthoz a krémet főzni kell, és hamar hűteni. Lássuk, hogy pontosan hogyan!

Tökéletes csokoládéfagylalt:

Alapanyagok:
3 dl teljes tej
2 dl tejszín
1 rúd vanília
4 tojás sárgája
130 gramm kristálycukor
100 gramm min. 70%-os keserű csokoládé
40 gramm kakaópor

A tojássárgával habosra kevert cukorhoz adjuk a vízfürdő fölött felolvasztott és kissé kihűlt csokoládét és a kakaóport. A felforrósított tejet, tejszínt és vaníliarudat (a kikapart magokkal együtt) folyamatos kevergetés mellett a csokoládés tojáshoz kanalazzuk (fontos, hogy ne egyszerre, mert akkor összeugrik a tojás!) és alacsony lángon, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Amikor elkészült, azonnal jeges vízben álló kancsóba töltjük míg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ezután mehet egy éjszakára a hűtőbe, másnap pedig a fagylaltgéppel finom, krémes fagyi készíthető belőle.  Dobozokba adagolva mehet is a fagyasztóba.

Az Electrolux EJ 2300 AOW szabadonálló hűtőgép felső fagyasztójában szépen szem előtt vannak ínycsiklandó fagylaltjaink. Az áthelyezhető rácspolcnak köszönhetően különböző méretű dobozokat fagyaszthatunk benne. Az alsó normál hűtőben esztétikus, könnyen tisztántartható edzett üvegpolcok, nagyméretű zöldségtároló és jól kihasználható ajtózsebek vannak. Az ajtópolcok között egy praktikus, kisméretű sínen csúszó polc is helyet kapott.  

Ebben a kombi hűtőgépben sok tej, tejszín, tojás és sok-sok finom gyümölcs elfér, hogy szabadon szárnyalhasson a fantáziád és újabb fagylaltfélékkel örvendeztesd meg családodat, barátaidat és persze saját magadat is.

Márkabolt.hu Tipp: Jól lehűtött tejszínhabot, pár szem apró gyümölcsöt és csokiforgácsot is kínálj minden fagylaltgombóc mellé!