A vöröslencse az indiai konyha egyik alapja, de a török konyhában sem ismeretlen. Az alábbi recept egy török leves, amelynek fő karakterét a török pirospaprika adja.
Hozzávalók (6-8 főre)
2 db zöldség- vagy csirkealaplé-kocka
1,8 liter forró víz
3 evőkanál olívaolaj
400 g fagyasztott apróra vágott répa, zeller és hagyma keverék (vagy 2 kisebb répa, 2 kisebb zellerszár, 1 kis fej hagyma, finomra vágva)
2 kocka fagyasztott gyömbér, fokhagyma és kurkuma keverék (vagy 1 teáskanál reszelt gyömbér, ½ teáskanál kurkuma és ½ teáskanál reszelt fokhagyma)
2 teáskanál csípős pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 evőkanál édes török paprikakrém (Tatlı Biber Salçası)
300 g vöröslencse, hideg vízben átöblítve
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál durvára őrölt fekete bors
30 ml friss citromlé
10 g frissen aprított petrezselyem
A chiliöntethez
50 g sótlan vaj
1 teáskanál csípős pirospaprika
1 teáskanál szárított menta
Tálaláshoz
pirított kenyérkockák
csípős pirospaprika
szárított menta
durvára őrölt fekete bors
citromlé
Elkészítés
Az alaplé-kockákat a forró vízben feloldjuk, majd félretesszük. Egy nagyobb fazékban közepes lángon felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott répát, zellert és hagymát. Körülbelül 8-10 percig pároljuk, amíg megpuhulnak. Beletesszük a gyömbért, kurkumát és fokhagymát, majd további egy percig kevergetjük, amíg az illata megerősödik. Ezután hozzáadjuk a leveshez a római köményt, a csípős paprikát és az édes paprikakrémet, majd alaposan elkeverjük, hogy az ízek összeérjenek.
A vöröslencsét a zöldségekhez öntjük, és jól elkeverjük. Ráöntjük az előkészített alaplevet, majd kevergetés mellett felforraljuk. A hőfokot alacsonyra vesszük, és 30-40 percig főzzük, amíg a leves besűrűsödik. Közben a tetején képződő habot leszedjük. A főzés végén hozzáadjuk a sót, a fekete borsot és a citromlevet, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
A chiliöntethez a vajat egy kisebb edényben alacsony-közepes lángon felolvasztjuk, majd belekeverjük a csípős paprikát és a szárított mentát. Körülbelül 30 másodpercig melegítjük, hogy az ízek összeérjenek, majd levesszük a tűzről. Mikrohullámú sütőben is elkészíthető: egy kis tálba tesszük az összes hozzávalót, és magas fokozaton 30-40 másodpercig melegítjük, amíg a vaj teljesen elolvad. A levest tányérokba szedjük, rákanalazzuk az aprított petrezselymet, és ízlés szerint további citromlevet teszünk bele. A tetejére chiliöntetet csorgatunk, a levest megszórjuk pirított kenyérkockákkal, csípős paprikával, szárított mentával és fekete borssal.