Fűszeres, krémes, egészséges és rendkívül mutatós köretet készíthetünk karfiolból, mely kiválóan illik húsokhoz, halakhoz is.
Beépíthető sütőben párolódik egészben a fogás ékköve, az egész karfiolrózsa, a hozzá készített püré
indukciós főzőlapon készül el rendkívül gyorsan.
Hozzávalók:
2 egész karfiol
400 ml tej
50 ml tejszín
olívaolaj
1 lime
2 evőkanál füstölt paprika
1 evőkanál cayenne bors (vagy chilipehely)
2 gerezd fokhagyma (finomra aprítva)
1 teáskanál szegfűbors
friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
Keverjük össze az összes fűszert a lime reszelt héjával és kifacsart levével, majd adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy kenhető masszát kapjunk. A karfiolok leveleit távolítsuk el, de a szárukat hagyjuk rajtuk, hogy egyben maradjanak. Tegyük az egyik karfiolt egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük be alaposan a fűszeres masszával. Ehhez egy szilikonos ecset a legpraktikusabb. Süssük a karfiolt 170 °C-on, közepes páratartalom mellett, körülbelül 30 percig.
A másik karfiolt vágjuk darabokra, majd főzzük meg a tej és tejszín keverékében, amíg teljesen megpuhul. Ha megfőtt, turmixoljuk össze a karfiolt a tejjel, tejszínnel és 50 g vajjal, majd ízesítsük sóval és borssal. Tálaljuk a sült karfiolt a krémes karfiolpürével, és szórjuk meg durvára vágott korianderlevelekkel.