Füstölt szalonnával, juhtúróval töltött vajas pite AEG gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs
2022.03.20. 13.59 | Módosítva : 2022.04.17. 16.50

Izgalmas egytálétel a klasszikus ízek kedvelőinek a füstölt szalonnával, juhtúróval töltött vajas pite, melyet AEG gőzsütőben, alacsony páratartalmú programon készíthetsz el.

Hozzávalók

A tésztához

200 g liszt
100 g lágy vaj
1 db tojás
1-2 fehér bors 
víz


A töltelékhez
200 g füstölt szalonna
30 g vaj
3 db tojás
150 ml tejszín
100 g juhtúró
1 csokor újhagyma
1 ek. fűszernövény keverék (metélőhagyma, petrezselyem, kakukkfű apróra vágva)
só, bors
2 ek. vaj a tortaforma kikenéséhez

A salátához
friss salátakeverék
olívaolaj
citromlé
só, bors

Elkészítés
Sütési idő: 25-30 perc 

A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepében formázott lyuka beleütünk egy egész tojást, hozzáadjuk  a csipet sót és a lágy vajat. A hozzávalókból sima tésztát. Gyúrunk. Ha a tészta kemény, nehezen formázható, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Ezután becsomagoljuk a tésztát fóliába, és 1 órán át a hűtőben pihentetjük. A szalonnát csíkokra vágjuk és serpenyőben lepirítjuk kb. 10 g vajon. Lecsepegtetjük le a felesleges zsírt, és hagyjuk kihűlni a szalonnát. A tésztából kb. 3 mm vastag kerek lapot, nyújtunk,  és egy kivajazott sütőformába tesszük. Úgy illesztük a formába, hogy a sütőforma széleire is jusson, a forma falán túlnyúló részeket pedig csippentsük le. A tésztát villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

A tortaformát 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig sütjük alacsony páratartalmú gőzprogramon (például az AEG BSE798380M beépíthető gőzsütőben). A tojásokat a tejszínnel felverjük és hozzáadjuk az apróra vágott fűszernövényeket, az újhagymát, majd sóval, borssal ízesítünk. A keveréket sütőből kivett tésztára öntjük és a tetejére morzsoljuk a juhtúrót. 

A pitét 160 °C-on, Alacsony páratartalmú gőzprogramon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Amikor a teteje elkezd pirulni, a korábban lepirított szalonnapörcöket rászórjuk, és még 5-8 percig sütjük. A formában kihűtjük, csak kihűlve szereteljük. Tálaláskor salátakeverékkel kínáljuk.