Frittata: egy megunhatatlan egytálétel

Kategória: Konyhavarázs
2014.02.28. 21.32 | Módosítva : 2014.02.28. 22.29

Frittatát könnyebb készíteni, mint gondolnád. Ezt az olasz tojásételt összerakhatod reggelire, lehet belőle gyors ebéd vagy meghitt vacsora:  annyiféle változata van, hogy biztos megtalálod a Te kedvencedet is!  

A frittata sokban hasonlít az omletthez. Készítheted zöldségekkel, sajttal, húsfélével: bármivel, amit otthon találsz. Frittatát mindig serpenyőben, a tűzhelyen vagy a főzőlapon kezdjük el készíteni, mint az omlettet, majd a sütőben sütjük készre az ételt. Tipikus hozzávalói a füstölt húsok és szalonnák, a leveles spenót, a gomba, az édes pepperoni paprika, a vöröshagyma és a spárga. Egy személyre két egész tojást számolj! Egy nagy serpenyőben akár 12 tojásos (hat személyes) adaggal is 25 perc alatt elkészülhetsz!

Frittata alaprecept

1. Állítsd be a sütődet úgy, hogy a legfelső rács közel legyen a grillezőhöz. És kapcsold be a grillt, hadd melegedjen. Válassz egy megfelelő méretű (jó nagy) tűzálló tálat – vagy sütőbe rakható, levehető nyelű teflonos serpenyőt.

2. Forrósíts fel egy evőkanál étolajat vagy olivaolajat. Dobd a nyers zöldségeket, húsokat a serpenyőbe, fűszerezd és pirítsd meg őket. Az előfőzött anyagokat is melegítsd át velük együtt.

4. Verd fel a tojásokat, sózd, borsozd, és keverj bele 3 evőkanál vizet, tejet, vagy tejszínt. Ha sajtod is van, a felét most belekeverheted . A másik felét inkább majd a frittata tetejére rakd. A keveréket öntsd a serpenyőbe. A tejszín lágyítja a frittata állagát.

5. Közepes hőfokon kevergesd körülbelül két percig, mint a rántottát. Ha a tojások többé-kevésbé megmerevedtek, ne kevergesd tovább. Úgy a finom, ha a külseje már szilárd, de belül még lágy. Még egy percre hagyd a tűzön.

6. Szórd a tetejére a maradék sajtot és rakd az edényt a grill alá. Amikor aranybarna a teteje, kész is van. (Ez kb. 2-4 perc.)

Ha megsült, néhány perc pihentetés után kockákra, vagy cikkekre vágva, langyosan tálalhatod. Az olaszok gyakran pakolnak egy cikk frittátát ebédre. A frittata-szeletek jól tűrik a mélyhűtést és az  újramelegítést is. Csak várd meg, hogy hűljenek ki rendesen, mielőtt elcsomagolod és a fagyasztóba helyezed őket.

Kedvet kaptál egy gyors különlegességhez? Nézd meg  az Electrolux  Egy falat inspiráció sorozatának frittata videóreceptjét!