Felfedezni Nápoly egyedi gasztronómiáját

Kategória: Konyhavarázs
2015.07.07. 23.56 | Módosítva : 2015.07.08. 00.01

A dél-olasz partoknál fekvő Nápoly remek lehetőségeket tartogat a hátizsákos utazóktól a különleges gasztronómiáért rajongó utazókig szinte mindenkinek.

A Street Kitchen csapata pedig most ebbe az egyedi világba nyújt betekintést az Electrolux támogatásával, hiszen Havas Dóra és Fördős Zé ezúttal nem kevesebbet vállaltak, minthogy felzabálják Nápolyt!
…és milyen jól tették, hiszen számtalan helyi titokba avattak be így minket is, amik biztosan számos Nápolyi gasztro-túrát fognak megihletni a jövőben.

De most nézzük, hogy mik azok, amiket semmiképp ne hagyjunk le a gasztro-bakancslistánkról :

1. Tengeri finomságok első kézből
Hol máshol lenne érdemes kipróbálni a finomabbnál finomabb kagyló fajtákat, rákokat és ízletes tengeri halakat, mint pár lépésre a nápolyi kikötőtől.
Az osztrigában itt még tényleg érezni a friss tengervizet és néhány csepp frissítő citromlével meglocsolva még a legfélénkebb utazóknak is kötelező kipróbálnia.

2. Frissen sült zöldségek – Streetfood a javából
Bizony az olaszok sem vetik mega a rántott fogásokat. Kihagyhatatlan finomság errefelé a ropogósra sült zsenge cukkini virág, amit akár a saját konyhánkban is könnyűszerrel elkészíthetünk.
De érdemes megkóstolni az olajban sült pizza tésztát is, ami leginkább a mi lángosunkra emlékeztet.

3. Pasta, Pasta… Rizottó
Ha Olaszország, akkor tészta… ez nem is lehet kérdés!
Nápolyban pedig a legfinomabb pasták kísérői a friss tengeri herkentyűk, a zamatos paradicsom és az illatos bazsalikom.
És ha nem tészta, akkor jöhetnek a remek rizottók. Talán nem olyan lesz a megjelenésük, mint a korábban kóstoltaknak (Nápolyban igazán szaftos, már-már főzelékre hasonlító állagú a rizottó), de az íze garantáltan világbajnok, és csakis a legfrissebb alapanyagokból készítik.

4. Édességek frissen a pultból
Kevésbé köztudott, de Dél-Olaszország édességei messze túlmutatnak a közkedvelt tiramisun. Az utcai árusok pultjai roskadoznak a frissen készült finomságoktól, mint például a cannelloni vagy a rumbaba, amit akár üvegben haza is vihetünk.

5.  Jeges élvezet
Innen sem térhet haza senki anélkül, hogy meg ne kóstolna néhányat a krémes fagylaltokból. A pisztáciát és a mogyorót kár lenne kihagyni, de a citrom is remek választás lesz!

6. Pizza a javából
Nápolyban két fajtát tartanak igazán eredetinek. A margherita pizzát, mely a legfinomabb paradicsom és a remek mozzarella minden jó tulajdonságát egyesíti. Illetve a pizza marinara-t, ami a paradicsomszós, az oregánó, a fokhagyma, az olívaolaj és a bazsalikom találkozásából született.

Szóval utazásra fel! Akár szó szerint, akár a konyhádban, a márkabolt.hu-nál kapható remek Electrolux sütők és főzőlapok segítségével… és ne hagyjuk, hogy bármi kedvünket szegje.

Spoiler: Következő cikkünkben eláruljuk a tökéletes pizza tészta és legfinomabb paradicsomszós receptjét, amik sajnos függőséget okoznak!