Fanyar gyömölcsök húsokkal

Kategória: Konyhavarázs
2015.06.30. 17.07 | Módosítva : 2016.01.12. 14.14

Feketeribizli, rebarbara, josta, egres... csak néhány a nyári gyümölcsök, zöldségek közül, amelyek jellegzetes, fanyarságukkal hűsítenek a nyári melegben. Bár rövid ideig elérhetőek a piacon, érdemes megismernünk és kihasználni ízletességüket.

A magyar kiskertekben is előforduló savanyú gyümölcsök nem csak a nyári édességeket dobják fel fanyar ízükkel, hanem képesek szinte bármilyen ételhez alkalmazkodni. Jól illenek grillezett sült húsok vagy halak mellé. Feketeribizlivel pikáns grillpácot is készíthetünk, mely különösen a hosszú sütési időt igénylő, nehezebb húsoknak ad finom aromát. Kombinálhatjuk őket más édesebb vagy semleges ízű gyümölcsökkel, így ételeink nem csak színesek lesznek, hanem új ízvilágba kalauzolnak minket.

Rebarbarából hűsítő szószt vagy csatnit készíthetünk, amely különleges ízével mindenkit levesz a lábáról. Az egres és a josta remekül megállja a helyét egy pikáns salsa egyik alkotóelemeként – kombináljuk cseresznyével, paradicsommal és zöldfűszerekkel. A pirosribizliből vagy feketeribizliből készült pikáns lekvár kiváló kiegészítője a sült húsoknak, kínálhatjuk marha- vagy vadhúsok mellé, de egy hétköznapi stefánia-vagdaltból is ünnepi ízeket hoz ki.

Márkabolt Tipp: Ezek a gyümölcsök jól fagyaszthatóak, így a karácsonyi asztalra is kerülhet a zamatos mártásokból, öntetekből. Az A+ energiaosztályú Electrolux EUF 2701 AOW szabadonálló hűtőgép megfordítható ajtónyitással és  fém fogantyúval felszerelt modell. Elektronikus, érintőkapcsolós szabályozója a tetőpanelen található. Fokozott védelmet biztosít az ajtóriasztás, illetve a magas hőmérséklet riasztás (fény és hang) megléte.