Erdélyi ételremek húsvétra

Kategória: Konyhavarázs
2016.03.02. 13.18 | Módosítva : 2016.03.03. 16.08

Ha valaha megkóstoltad, soha nem felejted el a húsvéti töltött bárány húsának ízét. Zsenge, omlós, ízletes: ha hozzájutsz megfelelő bárányhúshoz, ne hagyd ki! Mutatjuk a receptet. (A nyitóképünkön szereplő tojást Váradi Antal Anna Judit kézzel festette. )


A hagyományos húsvéti ételeket olyan fiatal tejes bárány húsából készítik Székelyföldön, amely még nem evett füvet. Húsa zsenge, omlós és nagyon ízletes, teljesen más, mint a felnőtt birkák húsa. A húsvéti töltött bárány receptje autentikus, erdélyi recept. Mivel az erdélyi konyha egyik jellegzetessége a friss zöldfűszerek felhasználása, se a bazsalikommal, se a zöldpetrezselyemmel ne bánj szűkmarkúan!

Hozzávalók:

    1 csontos, fél bárány és  belsőségek (máj, tüdő, vese, szív)
    8 tojás
    1 csokor zöldpetrezselyem, 1 kk bazsalikom, 1 csokor csombor
    1 nagy fej vöröshagyma
    1 egész fej fokhagyma
    2 db zsemle
    50 g füstölt sajt  
    só, fehérbors, pirospaprika ízlés szerint
    20 dkg vaj
    néhány szelet bacon szalonna, vagy házi húsos szalonna
    1 pohár  száraz fehérbor

Elkészítés:

A bárányszegy felső részét kezünkkel vagy tompa késsel óvatosan elválasztjuk a bordáknál, és a bőr alatt a húst bedörzsöljük sóval, borssal, megspékeljük fokhagyma cikkekkel és félretesszük. A töltelékhez a belsőségeket és 6 egész tojást só nélküli bő vízben megfőzünk. A megfőtt belsőségeket  ledaráljuk, a tojásokat apró kockákra vágjuk, a petrezselyemzölddel és a vöröshagymával. Hozzáadjuk a beáztatott és kicsavart két zsemlét,  a lereszelt sajtot, és a másik két nyers tojást a masszához. Sóval borssal, bazsalikommal fűszerezzük. A masszát jól összedolgozzuk és megtöltjük vele a bordákon lévő üreget, megszurkáljuk egy tűvel, majd vastag cérnával bevarrjuk.

Ezután befedjük szalonnával a bárányt és az egész vajat rávagdossuk. Betesszük egy nagy tepsibe, alá egy csésze bort öntünk, letakarjuk alufóliával, megszurkáljuk, hogy a gőz kijöjjön belőle, és takarék lángon addig pároljuk, amíg  jó puha nem lesz. Ezután levesszük az alufóliát, meglocsoljuk a keletkezett szafttal, és erős lángon néha locsolgatva szép pirosra sütjük. Langyosan kiválóan szeletelhető a töltelék. Köretnek sült szalmakrumplit, olajbogyós, citromos krumplisalátát kínálhatunk.

Az Electrolux EOC5751FOX beépíthető sütő tágas belsejében körülbelül két óra alatt sül szép pirosra a töltött bárány. A nagyméretű, 74 literes sütőtérben egészen biztosan elfér ez a csodálatos étel. A húshőmérő segítségével ellenőrizheted, megfelelően átsült-e a hús.