Eperdzsem tartósítószer nélkül

Kategória: Konyhavarázs
2013.05.30. 14.13 | Módosítva : 2013.05.30. 14.22

Ha eddig féltél belevágni az eperlekvár elkészítésébe, most itt az alkalom, hogy kipróbáld magad! A markabolt.hu magazinjában egy autentikus, tartósítószer mentes eperlekvár recept vár!

Az eper jellegzetes, édeskés ízét mindenki szereti. Kicsik és nagyok is élvezettel fogyasztják a finom gyümölcsöt. Magas a C-vitamin tartalma, sok benne a rost, de kevés a kalória. Bár szezonális finomságról beszélünk, de számos módja van annak, hogy egész évben élvezhessük a zamatos ízeket. Az epret tárolhatod fagyasztóban, de befőttként, vagy lekvárként elkészítve, hónapok múlva is az eredeti ízélményt adja vissza.


Az eperlekvár elkészítésének rengeteg praktikája létezik.  Főzhetjük cukorral, nyírfacukorral, cukor nélkül, tartósítószerektől mentesen, darabosan, vagy teljesen homogén állagúra, ízesíthetjük rebarbarával, citromlével, mentával vagy citromfűvel is. Az üzletekben kapható dzsemfixek segítségével gyorsan elkészülsz a lakvárfőzéssel és az eredmény garantáltan mennyei finomság lesz! Akinek több ideje van, kitartó, és érdekli, hogyan készítették nagyanyáink az eperlekvárt, annak álljon itt egy tartósítószertől mentes recept. Figyelem! Mivel négy napig készül, csak akkor vágjunk bele, ha minden nap ráérünk kicsit foglalkozni a lekvárfőzéssel.

Ezredfordulós eperdzsem


Az alaposan megtisztított eprekre kilónként 30- 40 dkg cukrot szórunk (lehet kevesebbel is, akkor nem lesz annyira édes). A minimális cukorarány, amivel még kiállja a téli hónapokat az eperdzsem, az a gyümölcs kilónként 20 dkg cukor. A lekvárfőző fazekat lefedjük 1 réteg gézlappal, majd szorosan rákötözzük a gézlap széleit. Állni hagyjuk 24 órát. Nem kevergetjük! Másnap levesszük a gézt, és 20 percig takaréklángon főzzük a lekvárt. Nagy habja lesz, de nem kell leszedni, majd magától eltűnik. Óvatosan keverjük, ne törjenek össze az eperszemek! Ha kész vagyunk, kicsit hűlni hagyjuk, majd ismét rákötjük a gézlapot, és másnapig hűvös helyen állni hagyjuk. A harmadik napon ismét levesszük a gézt, 20 percig főzzük a lekvárt, majd visszatesszük a gézt, és pihentetjük a következő napig. A negyedik nap ismét 20 perc főzés jön (ekkorra már nem lesz hab a lekváron, viszont szép, sűrű leve lesz), majd a forró lekvárt az üvegekbe kanalazzuk. Minden üveget néhány percre fejtetőre állítunk, majd vissza a talpára, és mehet a száraz dunsztba, illetve másnap reggel a hűvös kamrába.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a lekvár biztosan ne romoljon meg, csakis tiszta üvegekbe töltsd az elkészült finomságot. Ehhez nem elég kézmeleg vízben, mosogatószerrel kimosni, hanem ki kell főzni, vagy akár egy kis fehér rummal át lehet öblíteni az üvegeket és a kupakokat.

Édes epres napokat kívánunk!