Energiaszelet recept

Kategória: Konyhavarázs
2019.10.04. 20.44 | Módosítva : 2019.10.31. 13.03

Az energiaszeletben lévő magok és aszalt gyümölcsök azonnal feltöltenek energiával. Gyorsan elkészíthető, jól tárolható finomság sietős hétköznapokra és ráérős hétvégi programokra is tápláló nassolni való. 

Ha éppen nincs időd, lehetőséged a bőséges ebédre, vacsorára, vagy éppen hirtelen megéheztél, az energiaszelet tökéletes választás az étkezésig hátralévő idő kibírására. Rengeteg recept közül lehet választani, most egy gabonamentes, hozzáadott mézet tartalmazó változatot mutatunk be, Fördős Zé konyhájából. 

Hozzávalók 10-12 szelethez

20 dkg aszalt gyümölcs (cseresznye vagy meggy, füge, sárgabarack)
20 dkg olajos mag (dió, mandula, kesudió)
kis marék kókuszchips
5-6 szem datolya
15 dkg zabpehely
15 dkg méz

Elkészítés

Az aszalt gyümölcsöket egy tálba tesszük, és felöntjük őket forró vízzel, hogy kissé megpuhuljanak. Az olajos magokat és a kókuszchipset. Indukciós főzőlapon, magas hőfokon felforrósítunk egy száraz serpenyőt, beleszórjuk őket, és rázogatva, ügyelve arra, nehogy megégjenek, megpirítjuk őket.  Az Electrolux EIT61443B beépíthető indukciós főzőlap edényfelismerő funkcióval rendelkezik. Amikor ráteszed a serpenyőt a főzőlapra, a készülék automatikusan felismeri, hogy mekkora felületen illeszkedik a főzőlaphoz és azonnal a teljes felületen adja át a hőt a serpenyőnek. 

Az aszalt gyümölcsöket leszűrjük, és aprítógépben durvára aprítjuk őket. A kimagozott datolyát és a magokat az aszalt gyümölcsökhoz adjuk, majd az egészet összeaprítjuk. A keveréket egy tálba tesszük.

A serpenyőt ismét felhevítjük, beleszórjuk a zabpelyhet, és amikor pirulni kezd, hozzáadjuk a mézet, jól átforgatjuk, és a gyümölcsös-magvas keverékhez adjuk. Összekeverjük a masszát, és egy 18×24 cm méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 150 fokos sütőben, légkeverés programon 10 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd szeletelve, csomagolva bárhová magunkkal vihetjük.