Gőz kell ahhoz, hogy a kenyerek és péksütemények tökéletesre süljenek. A gőzprogramos
Electrolux beépíthető sütőkben könnyedén készíthetsz aranybarna, ropogós kérgű kenyeret vagy ellenállhatatlan péksüteményeket.
A kenyerek, a kalácsok, a kiflik, a zsömlék és a pogácsák sokkal finomabbak lesznek, ha egy kis gőz is éri őket, miközben sülnek. A gőz lassan átjárja és megemeli a sütőtérben a tésztát, ezért a kelt tészták, piskóták, leveles tészták is szebben sülnek, mintha gőz nélkül, hagyományos, akár multifunkciós sütőkben sülnének.
Az Electrolux gőzsütőkben három olyan funkciót találsz, melyek segítenek a kenyérsütésben, ezek a kelesztő funkció, a kenyérsütés funkció, a Steamify® funkció.
A kelesztő funkció a kenyér kelési folyamatát támogatja. A kelesztés során a tészta visszanyeri fellazultságát. Ehhez pedig egyenletes hőmérsékletre és huzatmentességre van szükség. A gőzsütő kelesztő funkciója tökéletes környezetet teremt a tészta egyenletes laza állagú és gyorsabb kelesztéséhez, anélkül, hogy a hideg huzat miatt kellene aggódnod. A kelesztő funkcióhoz az első polcszintre helyezzük a tésztát, melyet nem is kell letakarni. A funkció aktiválását követően a hőmérséklet automatikusan 35°C-ra áll be, ami megfelelő hőmérséklet a gőzben keleszthető tészta számára.
A kenyérsütés funkció tökéletesen megkelt, puha, könnyű belsejű és ropogós héjú kenyeret eredményez. A Kenyérsütés funkció optimális hőmérsékletet és környezetet biztosít a tészta keléséhez, a sütő program 180 °C-ról indul, de manuálisan is beállítható attól függően, hogy milyen kenyeret sütsz.
A Steamify® funkcióval egyenletesen átsült, puha belsejű, telt ízű ropogós kérgű süteményeket süthetsz. A Steamify® funkció használatakor csak állítsd be a hőmérsékletet a receptben megadottak szerint. A hőmérséklet alapján a sütő automatikusan beállítja a megfelelő gőzszintet. Az alsó sütés az utolsó néhány percben bekapcsol, és így ropogós lesz a tészta alja.
Markabolt.hu Tipp: Ha a gőzfunkciós sütőd nem rendelkezik kenyérsütés vagy Steamify® funkcióval, válaszd ki manuálisan a kívánt gőzszintet. Amikor gőzzel sütsz kenyeret vagy süteményt, választhatsz különböző páratartalmat – és kombinálhatod száraz levegővel a ropogósság érdekében. A gőzsütőtől függően választhatsz közepes páratartalmú sütést a kenyér és az édes tészták sütéséhez, vagy alacsony páratartalmú sütést pitékhez, muffinokhoz és kekszekhez. Fontos, hogy mindig száraz, meleg levegővel fejezd be a sütést, így lesz ropogós a tészta.