Crème brûlée, a klasszikus francia desszert AEG sütőben sül tökéletesre

Kategória: Konyhavarázs
2024.02.24. 12.01 | Módosítva : 2024.03.08. 12.57

A csodálatos francia crème brûlée klasszikus receptjét levendulával, kakaóval vagy fahéjjal ízesítve is megbolondíthatjuk. 

A crème brûlée tökéletességére nincs is jobb bizonyíték, mint az, hogy a francia konyhán kívül a spanyolok és a britek is magukat tekintik e pompás desszert feltalálóinak.  A creme brûlée sikere egyszerűségében és rafináltságában rejlik:  alul édes vaníliakrém, a tetején pedig roppanós, édes karamellréteg van. Éppen az egyszerűségében rejlik a nehézsége is: ha bármit elrontanak a készítése során, az egész desszert széteshet.  A rossz hír, hogy szinte mindent el lehet rontani a készítése közben, de egy biztos pontunk lehet: Electrolux vagy AEG sütőnkben egészen biztosan krémes állagúra sül a desszertünk, ha megfelelő minőségű hozzávalókból készítjük el a süteményt. 

A legfontosabb, hogy magas zsírtartalmú tejszínre lesz szükségünk és a tojássárgáját sem szabad kispórolnunk.  Viszonylag gyorsan összerakható a massza, ami azonban lassabban sül meg. Sokan szeretik, ha a belseje kissé lágy marad, és nem szilárdul meg teljesen. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk állni, és kihűlés után tegyük a hűtőbe lefóliázva. A creme brulee-t tálalás előtt karamellizáló pisztoly (zsebsárkány)  segítségével koronázzuk meg: érdemes egy kis cukrot rákaramellizálunk a krém felszínére.

Hozzávalók 8 főre

7 tojássárgája
100 g cukor
200 ml tej
300 ml tejszín
1 vaníliarúd

Elkészítés ( Elkészítési idő: 15 perc, Sütési idő: 50 perc)

Keverjük ki alaposan a tojássárgákat a cukorral. A tejet és a tejszínt öntsük egy lábosba. Vágjuk ketté hosszában a vaníliarúdat, és kaparjuk ki a magjait. A magokat és a rudat is dobjuk a lábosba. Forraljuk fel, és hagyjuk főni 10 percig. Szedjük ki a vaníliarudat, a tejes/tejszínes folyadékot pedig keverjük lassan a tojásos mixhez. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen levegős az elegy (ne legyen buborékos keverés közben). Kevergessük óvatosan egy habverővel, de csak nagyon finoman.

Öntsük szét a keveréket 8 kis tűzálló tálkába, és a tálkákat tegyük a sütőrácsra. Toljuk be a sütőbe a 2. polcszintre, és süssük Interval programon 95° C-on, 50 percig. Amikor elkészült, hagyjuk kicsit hűlni a brulee-t. A tetején lévő karamellizációt zsebsárkánnyal fejezhetjük be, közvetlenül tálalás előtt. Ehhez szórjunk cukrot a tetejére és karamellizáljuk zsebsárkánnyal.