Citromos pite habcsókkal gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs
2023.01.03. 12.24 | Módosítva : 2023.01.09. 16.52

Hozzávalók 

(20 cm átmérőjű piteformához)

 A tésztához:
50 g porcukor
130 g vaj
180 g liszt
10 g víz

 A töltelékhez:
25 g liszt
170 g cukor 
100 g citromlé
2 tojás
1 tojássárgája
1 g só
1 citrom reszelt héja

A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
100 g cukor
35 g víz

Elkészítés

A tésztához morzsoljuk el a lisztet, a porcukrot és a vajat. Adjuk hozzá a vizet, és addig gyúrjuk, amíg a tészta összeáll. A tésztából formáljunk golyót, csomagoljuk fóliába és kb. 20 percig pihentessük a hűtőben. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőformánál kicsit nagyobb méretűre. Helyezzük bele a tésztát a formába, nyomkodjuk rá a forma oldalára is, és egy éles késsel vágjuk le a felesleges, lelógó részeket. A tésztát 30 percre tegyük vissza a hűtőbe. Pihentetés után tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe, és kb. 10 alatt süssük aranybarnára. Tegyük félre a pitét. 

A habcsókhoz keverjük össze a cukrot és a vizet egy lábosban, majd forraljuk össze. Miután felforrt, tegyünk egy hőmérőt az edénybe. Amikor a szirup eléri a 110°C-ot, egy keverőtálban, közepes sebességgel verjük fel a tojásfehérjét. Amikor cukros keverék eléri a 120°C-ot, vegyük le az edényt. A forró szirupot állandó keverés mellett, óvatosan öntsük a felvert fehérjehabhoz, nehogy meleg összekapja a tojást. Addig keverjük, amíg a tál tapintásra hidegnek tűnik, és a habcsók tésztája lehűlt 37 °C-ra. A tésztát töltsük nyomózsákba és felhasználásig tegyük hűtőszekrénybe.

A töltelékhez keverjük krémes állagúra a citromhéjat, a citromlevet és a lisztet. Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a tojássárgáját, a sót és a cukrot. Ezután óvatosan öntsük össze a két keveréket. Keverjük simára, majd öntsük a puding állagú krémet a megsült tésztára. Öntsünk 100 ml vizet a gőzsütő víztartályába. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra. Közepes páratartalmú gőzprogramon süssük kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni a citromos pitét, majd díszítsük habcsókkal. Flambírozó pisztollyal pirítsuk meg a habcsókokat.