Cider készítés házilag

Kategória: Konyhavarázs
2013.08.20. 19.08 | Módosítva : 2013.08.20. 19.13

Nincs trendibb ital a nyári forróságban, mint egy üveg jéghidegre hűtött cider. De mi ez a könnyű, alacsony alkoholtartalmú, édes, szénsavas finomság? Nem más, mint almabor.

Franciaország, Észtország, Finnország, Németország, Ausztria és Anglia után már Magyarországon is egyre több gyártó kínál cidert, sőt higítható sűrítmény formájában is megvásárolhatjuk az almabort. A klasszikus ízesítésen kívül különböző változatokkal is találkozhatunk. A vállalkozó kedvűek azonban otthon is belevághatnak a cider készítésébe. Nem kell hozzá más, mint almalé, cukor, élesztő, néhány csatos üveg, egy műanyag flakon és türelem.

Két különféle eljárással is készíthetünk házilag cidert, az egyik friss almából készül cukorral, a másikhoz almalevet használunk és élesztőt. A második recept gyorsabban elkészül.

Első változat:

Hullott, sőt sérült almákat is használhatunk, a lényeg, hogy vágjuk ki a sérült részeket és reszeljük le. A fermentáláshoz szükséges a cukor, kilónként (a reszelt almát kell megmérni) 1 kg-t adjunk hozzá. Töltsük nagyméretű befőttesüvegbe (esetleg műanyagba, de semmiképpen ne fémedénybe) és a száját takarjuk le tiszta konyharuhával. 10 napig érleljük szobahőmérsékleten, habos lesz és pezsegni fog. Mikor megállt az erjedés, tiszta konyharuhán, vagy gézlapon szűrjük át, töltsük üvegekbe, lazán zárjuk le (legjobb, ha csak rátesszük a kupakot, mert a keletkező gázok szétrobbanthatják az üveget, vagy kilövik a kupakot). Kb. 1 hónapig tároljuk így, majd üvegekbe töltjük és már fogyasztható is.


Második változat:

Használhatunk préselt, valódi almalevet is, ennek valószínűleg már van akkor cukortartalma, hogy nem kell külön hozzáadni. Ehhez a változathoz élesztőt teszünk. A külföldi receptek pezsgő, vagy sörélesztőt javasolnak, de sütőélesztővel is elkészíthetjük.  4 liter almaléhez 1 kávéskanál élesztő elegendő, amit egy kis pohárnyi felmelegített almalében oldunk fel. Ezután töltjük a csatos üvegekbe és egy adagot műanyag palackba. 2-3 nap múlva, mikor a műanyag palack már teljesen megkeményedett a szénsavtól, hűtőszekrénybe tesszük az üvegeket és 12 óra hűtés után meg is kóstolhatjuk.

Vigyázat! Az almabor forrása során nagyon sok szénsav keletkezik, ami akár szét is robbanthatja az üveget, így készítése nagy odafigyelést és óvatosságot igényel. Kibontani pedig csakis a mosogató fölött szabad.