C-vitaminban gazdag ételek eperből

Kategória: Konyhavarázs
2015.06.29. 16.32 | Módosítva : 2015.06.29. 16.35

Az eper több mint finom édesség. Az Electrolux Michelin-csillagos séfektől, gasztronómiai szakértőktől és ínyencektől hozta el a legjobb epres ételötleteket.

Az eper változatos formákban kerülhet az asztalunkra: készíthetünk belőle hideg gyümölcslevest, turmixot, salátát, lekvárt, az izgalmasabb ízek kedvelői pedig húsételekhez is kipróbálhatják. Ma már közel 600 fajta epret ismerünk, melyek eredete mindössze 5-6 vad gyümölcsre vezethető vissza? Az ókori Rómában csak dekorációként használták. A 14. században a franciák kezdték el kertjeikbe is telepíteni a vad, erdei epret, de csak később az újvilágból behozott eperfajták, majd az azok keresztezésével létrehozott modern eper, a Fragaria ananassa terjedt el egész Európában.

Vásárláskor a legédesebb szemek kiválasztásában mindig a gyümölcs színére hagyatkozzunk: válasszuk az élénkpiros színűeket! Ha a szár körüli rész zöldes, akkor a gyümölcsöt túl korán szedték le, így éretlen maradt. A kisebb eprek gyakran lédúsabbak, de ez nem feltétlenül aranyszabály. Az eper amellett, hogy csodás, élénk színével csábít, immunrendszerünket is erősíti. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a szemek egészségéhez, sőt még a rák elleni küzdelemben is van szerepe.

Az epernek legjobban akkor őrizhetjük meg ízét, textúráját és tápanyagtartalmát, ha gőzsütőben sütjük vagy szuvidoljuk. Gőzsütőben például kívül ropogós tésztájú, de belül édesen omlós desszerteket süthetünk. Lekvárt indukciós főzőlapon érdemes főzni, ugyanis így áll íthatjuk be a legpontosabban a szükséges hőmérsékletet. Hűtőszekrényben akár 3 napig is eltarthatjuk, de fontos, hogy mindig csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg. Lefagyasztva akár egy évig is friss marad!