Burrito tál recept indukciós főzőlaphoz

Kategória: Konyhavarázs
2020.02.10. 10.13 | Módosítva : 2020.02.21. 19.31

A mexikói konyha klasszikusa Electrolux indukciós főzőlapon készített verzióban. A színes burrito tál avokádókrémmel és paradicsomos salsával készült. Fördős Zé receptje kezdőknek is tartogat sikerélményt. 

Burrito tál hozzávalók (2 személyre)

A marharaguhoz

1 marék felkarikázott kolbász, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. sűrített paradicsom, 200 g darált marhahús, 1 tk. római kömény, 1 tk. füstölt paprika, 3 gerezd fokhagyma, 150 ml világos sör, 2 tk. worcester szósz (opcionális), fél konzerv vörösbab

Az avokádókrémhez

1 érett avokádó, 1 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis darab vöröshagyma, só

A paradicsomos salsához

3 paradicsom, fél fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor friss koriander

A pirított paprikához

2 db kaliforniai paprika, 1 lilahagyma

 A tálaláshoz

1 nagy tortilla, tejföl, fokhagyma, koriander, lime, frissen kifőtt rizs

Elkészítés

A marharaguhoz a kolbászt egy száraz lábosban pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát, amit elkezdünk párolni-pirítgatni a kolbász zsírján. Ha már kapott egy pici színt, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, amit szintén pirítani kezdünk – egészen addig, amíg kissé megbarnul. Hozzáadjuk a húst is, ezzel egy újabb kör pirítás kezdődik: a cél, hogy a hús is kapjon egy kis színt. Ezután sört, valamint még annyi vizet adunk hozzá, hogy az egészet ellepje. Római köménnyel, füstölt paprikával, fokhagymával, és ízlés szerint egy kis worcester szósszal ízesítjük. Indukciós főzőlapon alacsony hőfokon kb. 1-1,5 óráig főzzük.

A paradicsomos salsához az összes hozzávalót aprítógépbe tesszük, majd miután összeaprítottuk, átszűrjük, hogy kevésbé legyen leveses. A kaliforniai paprikákat és a lilahagymát felcsíkozzuk, majd kevés olajon egy forró serpenyőben folyamatosan kevergetve alaposan megpirítjuk őket. Ha már elkezdtek lesülni, megsózzuk, hagyjuk még fél percig párolódni, összeforgatjuk, és félretesszük.

A tálaláshoz egy doboz tejfölben elkeverünk egy gerezd aprított fokhagymát. Köretként rizs helyett használhatunk tortillát is: vagdossunk kis háromszögeket egy nagy tortilla lapból, és száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára és ropogósra.

Az Electrolux EIV854 beépíthető főzőlap úgynevezett FlexiBridge® főzőfelületén összekapcsolhatsz 2, 3 vagy akár 4 zónát is, attól függően, hogy mekkora főzőfelületre van szükséged. Akár kisebb, akár nagyobb edényben főzöl marharagut, egyenletesen sül át  az étel. Az egyenletes főzés hőfokot az Infinite főzőzónáknak köszönhetjük, melyek igazodnak az edények méretéhez és formájához. Főzhetsz ovális, kerek vagy akár szögletes edényben is, mert az Infinite főzőzónák egyformán melegítenek fel minden edényt. Minden hússzelet egyformán puhul, így nem kell attól félni, hogy az étel egy része megég a serpenyőben, miközben a többi nyers marad.