Bodzavirágos jó kedvet!

Kategória: Konyhavarázs
2013.05.17. 18.18 | Módosítva : 2013.05.17. 18.35

A bodza gyógynövényként, különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert. Cikkünkből megtudhatod, mennyi gazdagságot rejt ez a sokszor árok szélén is megélő cserje!

A fekete bodza (Sambucus nigra) a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, cserje, de olykor 2-3 méter magas fává is fejlődik. Mérsékelt éghajlati övön mindenfelé elterjedt, évezredek óta felhasznált növény. A bodza egyes virágai kicsik, fehérek-sárgásfehérek, erős illatúak.  A virágok úgynevezett álernyőben csüngve alkotják atekintélyes méretű virágzatot. A virágzásra legtöbbször május-júniusban kerül sor, a termések csonthéjas, 2-3 magvas, fekete bogyók.

A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, természetesen a gyógyhatása miatt kedvelték. A virágzat elsősorban flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagokat, némi illóolajat, nagyon kevés ciánglikozidot tartalmaz. A bodza friss terméseiben szerves savak mellett cukrok és C-vitamin is van.

A virágdrog sokféle hasznosítása ismert. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzatból üdítőital készíthető. A termése gyümölcssavakat, vitaminokat, cseranyagot, antocián-festékeket tartalmaz. A bogyókból lé, szörp, kiváló lekvár készíthető, izzasztásra, vizelethajtásra, székrekedés ellen jól használható, de a bogyók gyógyhatásai közé sorolható az álmatlanság, a migrén, a fájdalmas ideggyulladások elleni alkalmazás is. Nyersen hashajtó hatása miatt nem ajánlatos sokat fogyasztani belőle, (nagy mennyiségben ciánglikozid tartalma miatt toxikus hatású is lehet). Más gyümölcsökkel, például szilva vagy körtedarabokkal együtt elkészítve kellemes ízű, gyógyhatású kompótot, lekvárt főzhetünk, szörpöt készíthetünk vele, egyes vidékeken bort és pálinkát is főznek belőle. Szárítva teának is használják. A bodzacserje levele cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, A-provitamint tartalmaz. Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, lázcsillapítónak használják, koszorúér-betegségben szenvedők légszomjának csillapítására is ajánlják.

A bodzavirágból bodzalimonádé és bodzaszörp is készíthető. A bodzalimonádé elkészítése igen egyszerű: nagy kancsó limonádét keverünk, és abba 4-5 jól megmosott virágot áztatunk. Néhány óra múlva kellemes, muskotályos ízzel gazdagodik limonádénk, és kész is van a pompás, tisztító és gyógyhatású frissítőital.  A bodzaszörp jóval több cukorral, citrommal, - és ha télire szánják - tartósítva készül. Mindkettő csak jéghidegen igazán jó, így jégkocákra vagy hűtőd jótékony hűsére van szükség, mielőtt fogasztásra kerülnek. Ha ezt az AEG  szabadonálló kombinált hűtőszekrényt választod, bármelyik mellett dönthetsz! A kombinált hűtőszekrény 78 literes fagyasztó részében  csücsülhetnek a jégkockák, a 280 literes, tágas hűtőterében pedig több nagyobbacska edény is kényelmesen elfér, amíg napokig áztatod a készülő bodzaszörpödben a virágokat.

Fogyaszd egészséggel és válaszd ki kedvenc hűtőszekrényedet a markabolt.hu hűtőgép választékából!