Blini olivabogyós tapenáddal recept

Kategória: Konyhavarázs
2018.04.27. 21.40 | Módosítva : 2018.09.03. 18.59

Csak egy MasterPiece turmixgép, néhány percnyi turmixolás plusz egy kis sütögetés: máris elkészülhetsz az előételnek, vendégváró falatkának egyaránt tökéletes orosz mini palacsintákkal.

A fekete vajnak is nevezett tapenád a provanszál tapeno szóból ered, melynek jelentése kapribogyó. Enélkül nem tapenád a tapenád. Az eredeti receptet egy marseille-i séf, Meynier alkotta meg, több mint egy évszázaddal ezelőtt. A séfre emlékezve a kapribogyós, olajbogyós pástétomot, amit sokan csak marseille-i kaviárként emlegetnek. Az alaprecept “csak” a két bogyót használja, olívaolajjal, de rengeteg további összetevővel – például szardellával, fokhagymával, citrommal vagy épp fügével –tovább bolondítható a krém. A tapenád klasszikusan mozsárban összetörve készül, a Masterpiece turmixgéppel azonban szebben el tudjuk majd dolgozni és jobb állagú, krémesebb kencét kapunk. A tapenádban krémmé turmixoljuk a hozzávalókat, végül olívaolaj hozzáadásával tetszés szerinti sűrűségre dolgozzuk.

A pástétom nemcsak kenceként, de tésztán, pizzán is tökéletes. Az orosz blini kis kövérkés vastag palacsintácskák. A sós és édes blini is kedvelt orosz édesség. Mivel a korong alakú blinit napszimbólumnak tekintették, a maszlenyica hetében (a nagyböjt előtti utolsó héten) készítik nagy előszeretettel.  

Hozzávalók kb. 35-40 darabhoz:

A tapenádhoz:

220 g fekete olívabogyó, 
3 ek. kapribogyó, 
2-3 szardella, 
½ citrom leve, 
1 gerezd fokhagyma,
2-3 ág kakukkfű, 
kb. 15 ml olívaolaj

A blinihez:

2 tojás, 
100 g tejföl, 
25 g vaj, 
10 g élesztő, 
200 ml tej, 
100 g rétesliszt, 
100 g kenyérliszt,
 2 csipet só, 
a tálaláshoz: 4-5 szem koktélparadicsom

Elkészítés

A tapenád hozzávalóit a turmixgépben alaposan összezúzzuk, majd egy kis tálban félrerakjuk, amíg elkészül a blini. A blinihez a turmixgépet átmossuk, a liszt kivételével minden hozzávalót belerakunk, majd a lisztkeverék felével turmixolunk egyet. Végül a másik felét is hozzáadjuk, és jól összemixeljük a tésztát. Meleg helyen 1 órán át hagyjuk pihenni, majd teflon bevonatú palacsintasütőbe kis halmokat rakunk belőle. Indukciós főzőlapon, közepes hőfokon, 1-2 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük.

Márkabolt.hu Tipp: Az Electrolux ESB9300 turmixgép 3 pár titánbevonatú pengéje alacsonyabb fordulatszámon is tökéletesen krémesíti a hozzávalókat. Ez azért nagyon fontos, mert nem melegíti fel a tapenádot a surlódás, a hideg összetevők hidegek maradnak krémként is.