A blini készítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Hagyományosan ünnepi falatkák, különösen, ha pezsgővel fogyasztjuk.
AEG indukciós főzőlapon készülve kíméletesen sülnek omlósan puhára.
A blini egy picike, a magyar palacsintánál körülbelül hatszor kisebb és jóval vastagabb, élesztővel kelesztett palacsinta, amely Oroszországból származik. Hagyományosan hajdinalisztből készül, a keltészta könnyű, levegős állaga teszi igazán ellenállhatatlanná. A blinit gyakran előételként vagy falatkákként kínálják, feltétként tejföl, füstölt hal vagy kaviár kerül a tetejükre. Kicsit hasonlít a népszerűsége a mi farsangi fánkunkhoz, de attól eltérően sokféle feltéttel tálalható, legyen az sós vagy édes ízvilágú.
Hozzávalók
375 ml tej
egy csipet cukor
100 ml repceolaj
6 g friss élesztő
2 egész tojás
350 g hajdinaliszt
fél teáskanál só
tálaláshoz
füstölt hal
tejföl vagy joghurt és metélőhagyma
Elkészítés
Melegítsünk fel 375 ml tejet. Adjuk a tejhez egy csipet cukrot, futtassuk meg az élesztőt, majd hozzáadunk 100 ml repceolajat és 2 tojássárgáját, majd alaposan keverjük össze. Ezután öntük a tejes keveréket a fél teáskanál sóval megsózott 350 g hajdinaliszthez. Keverjük simára a masszát, hogy ne maradjanak benne csomók. Huzatmentes helyen, vagy AEG sütő kelesztő funkcióján hagyjuk megkelni, amíg a térfogata megduplázódik. Közvetlenül a felhasználás előtt forgassuk bele a 2 tojásfehérjét a megkelt tésztába.
Kenjünk meg egy forró serpenyőt olvasztott vajjal, és süssük meg a blinik mindkét oldalát. Tálalhatjuk füstölt hallal, tejföllel vagy joghurttal, metélőhagymával, de akár bármilyen sós toppinggal isteni finom lesz.