Baszk sajttorta AEG SteamPro sütőben

Kategória: Konyhavarázs
2023.06.03. 21.32 | Módosítva : 2023.06.28. 16.36

A baszk sajttorta, vagy más néven "Basque Burnt Cheesecake", egy spanyol eredetű, de világszerte ismert sütemény. Bár nevében szerepel a "sajttorta" kifejezés, lényegesen különbözik a hagyományos, sima textúrájú sajttortáktól.

A recept alapvetően egyszerű, leginkább krémsajtot, tojást, cukrot, tejszínt és kevés lisztet használhatunk. A tészta elkészítését követően a süteményt magas hőmérsékleten sütik, hogy megkapja jellegzetes megégett, barna tetejét. A belső része azonban krémes marad. A baszk sajttortát általában szeletelve, szobahőmérsékleten tálalják, gyakran porcukorral meghintve. Ízletes, gazdag és kissé karamellás ízvilága miatt egyre népszerűbbé válik világszerte.

Hozzávalók 
1 kg krémsajt (szobahőmérsékletű) 
6 egész tojás 
335 g porcukor 
400 g tejföl 
2 citrom reszelt héja 
2 evőkanál kukoricaliszt 
½ teáskanál só

Elkészítés  
Előmelegítjük az AEG SteamPro sütőt 200°C-ra. Egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk  sütőpapírral akként, hogy  az oldalaknál  2-3 cm-rel hosszabbra hagyjuk a papírt az oldalaknál. A krémsajtot vágjuk kisebb darabokra, majd helyezzük egy turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt. Addig turmixoljuk, amíg sima állagú nem lesz. Öntsük az elkészített masszát a tortaformába. Süssük 50-60 percig, amíg a közepén enyhe remegés tapasztalható. A sütemény teteje sötétbarna lesz. Szobahőmérsékleten tálaljuk. 

Bár végtelenül egyszerűnek tűnik a néhány hozzávaló összekeverése és a massza formába öntése, két alapvető sarokpontja is van a tökéletes baszk sajttortának. Egyrészt elegendő időt kell hagyni a tortának ahhoz, hogy lehűljön. Legalább  2-3 órára hűtőbe kell tenni tálalás előtt, de  érdemes szobahőmérsékleten tálalni, nem egyenesen a hűtőből.  Másrészt a baszk sajttorta különlegessége abban rejlik, hogy a teteje szándékosan megégettnek tűnik, ami egyedi, durvább textúrát és intenzív ízt eredményez.