Az ősz kincsei: mogyoró

Kategória: Konyhavarázs
2013.09.30. 11.53 | Módosítva : 2013.10.01. 11.02

Az ősz legértékesebb kincseit gyűjtheted most össze ezekben a hetekben.  A dió bemutatása után cikkünkben  mogyoróról olvashatsz. Ne feledd: a mogyoró nemcsak a Mikulás  puttonyába való!
 
A  mogyoró, lenge barkáival a közelgő tavasz egyik legfürgébb hírnöke. A rugalmas szövetű mogyoróvesszőből sétapálcát, síbotot, hordóabroncsot, szerszámnyelet készítenek. A legfinomabb faszenet mogyoró fájából égetik. A méhészek is kedvelik a mogyorót, mert ez adja az első tavaszi virágport a tisztuló repülést végző méheknek. A konyhában is hasznát veszed 1-2 kg mogyorónak.

Hogyan gyűjtsd és tárold?

Az erdők szélén és a napfényes tisztásokon álló mogyoróbokrok gyümölcseit egy kellemes séta alkalmával leszüretelhetjük. A makkok augusztustól októberig elhúzódva érnek meg. Akkor kell szedni, amikor a termések a makkból kiemelhetők. A termés nem egyszerre érik, ezért 2-3 naponta érdemes  egy-két marokkal gyűjteni. Ha a mogyorót éretlenül takarítjuk be, akkor magja ráncosodhat.  1 kg héjas mogyoróból közel fél kg belet fejthetünk ki. Fagymentes helyen, héjában is tárolhatjuk, legkésőbb májusig. Egy évnél tovább ne tároljuk, mert elveszti zamatát.

Miért fogyaszd?

A kellemes és jellegzetes zamatú mogyoróbelet nyersen is fogyaszthatjuk, de számos sütemény, húsétel hozzávalója is lehet.
A mogyoró termése értékes tápanyag: mintegy 60% zsírt, 14% fehérjét, 100 grammja 5 mg C - vitamint tartalmaz. Fogyókúrázóknak kevéssé javasolható a fogyasztása, mert olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalmaz. A mogyoró növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat – ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Emellett sok benne a növényi rost, jelentős mennyiségű B1, B2, H és E-vitamint tartalmaz. Az élelmiszerek közül a legtöbb rezet tartalmazza. George Washington Carver amerikai botanikus 300 felhasználási módját találta fel a mogyorónak, ő maga összesen 105 ételreceptet dolgozott ki, ezzel világhódító útjára indította a mogyorót.

Márkabolt tipp: Olvasd el cikkünket és tudd meg, tíz perc alatt hogyan készíthetsz olcsón házi mogyorókrémet, például törökmogyoró felhasználásával!