Az Electrolux E9OHPS1 pizzakő szett pizzetta készítésére is kiváló

Kategória: Konyhavarázs
2024.08.24. 15.52 | Módosítva : 2024.09.02. 10.07

A pizzetta kicsi pizza, amit éttermekben általában előételként vagy italozás mellé kísérőként szolgálnak fel, házilag készítve pedig jellemzően gyerekzsúrokra vagy baráti összejövetelekre készítenek. Cikkünkben a pizzetta kék szőlővel, fekete olajbogyóval és rozmaringgal receptjét mutatjuk be, mely az Electrolux E9OHPS1 pizzakő szett segítségével könnyedén elkészíthető.

Hozzávalók 

A pizzához
300 g búzaliszt
100 g búzaliszt + egy kevés  a szóráshoz
40 g friss élesztő
250 ml víz
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. cukor
1 tk. só
egy kevés liszt  (a nyújtódeszkára, illetve a tésztához, ha ragadós lesz)

A feltéthez
200 g kemény ricotta
100 g fekete olajbogyó
1 közepes fürt  kékszőlő
1 szál rozmaring
4 ek. vaníliáscukor
2 ek. fenyőmag
2 ek. fehérbor
extra szűz olívaolaj

Elkészítés

A lisztet szitáljuk egy nagy tálba. Adjunk hozzá sót és keverjük össze. Morzsoljuk az élesztőt a langyos vízbe, adjuk hozzá a cukrot és 3 evőkanál lisztet. Keverjük össze, takarjuk le, és tegyük félre kb. 10-15 percre, hogy az élesztő felfusson. Fontos, hogy a víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert nem fog  elindulni az erjedés. Öntsük a felfutott élesztőt a liszthez és keverjük össze egy lapáttal. Adjuk hozzá az olívaolajat és gyúrjunk golyó formát a tésztából. Borítsuk a tésztát egy nyújtódeszkára és dagasszuk kézzel kb. 10 percig, amíg sima, rugalmas és puha állagú lesz. Tegyük egy tálba a tésztát, takarjuk le, és tegyük meleg helyre kelni (pl. a fűtőtest közelébe) körülbelül 1 órára. A tésztának a háromszorosára kell kelnie.  

A ricottát törjük apró darabokra. Vágjuk ketté a szőlőszemeket, keverjük össze és tegyük félre. Időközben melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra. Tegyük a hideg sütőbe egy tepsin a pizzakövet. Borítsuk a tésztát a nyújtódeszkára és gyúrjuk 1-2 percig,  majd osszuk négy részre. Az első gömböt nyújtsuk ki, szükség esetén enyhén lisztezzük meg a deszkát. A pizzettát tegyük egy sütőpapírra, szórjuk rá a ricottás szőlőt, a fenyőmagot és a rozmaringot, majd rakjuk a forró pizzakőre. Süssük a pizzettát kb. 8-10 percig, vagy amíg az oldala és az alja enyhén megbarnul.