Almától tisztul a sütő!

Kategória: Konyhavarázs
2012.11.19. 14.54 | Módosítva : 2012.11.19. 15.16

Hűvös, ködös novemberi estéken ránk törő édességvágy kiváló csillapítója a sült alma. Ez az egészségesebb desszertek közé sorolható csemege egyszerűen, gyorsan és többféle módon is  elkészíthető. Nem kell hozzá más, mint alma, fahéj, cukor, ínyenceknek pedig lekvár vagy méz, mazsola és dió.

Kezdjük az alapverzióval: a megmosott, majd speciális csumázóval magháztalanított almákból kb. 1cm-es vastagságú karikákat vágunk, aminek a közepén lesz a lyuk (a magház “hűlt helye”). A szeletelés után citromlével meglocsoljuk, nehogy az almánk megbarnuljon. Kikent tepsibe elhelyezzük és kevés őrölt fahéjjal megszórjuk (édesszájúak fahéjas porcukorral!). Néhány szem szegfűszeget mellérakunk, majd forró sütőben pár perc alatt elkészül a gyümölcsfinomság.

Egészben is megsüthetjük az almákat. Levágjuk a megmosott, meghámozott almák tetejét, majd kivájjuk a magházat. Egymás mellé elhelyezzük a tepsibe a gyümölcsöket és 1 evőkanál fahéjas cukrot rakunk a közepébe. Végül megkenjük lekvárral a tetejüket.
Betesszük a fóliával letakart tepsit a sütőbe, ahol 20 percig sütjük 170°C-on, majd fólia nélkül még 10 percig.
Cserépedényben vagy tűzálló tálban is készíthetünk sült almát. Az egész alma magházát kivájjuk és a helyére a lekvárral összekevert diót töltünk. (Érdemes áfonyalekvárt bontani hozzá, mert azzal a legfinomabb.) Tűzálló tálba vagy cserépedényekbe tesszük az almákat és lassú tűzön addig sütjük míg héja repedezni nem kezd. Ha kész, megszórjuk fahéjas porcukorral. Talán tényleg igaz, hogy nincs egyszerűbb a sült alma elkészítésénél. Az íze varázslatos, a sütése közben pedig illata elárasztja lakásunk minden szögletét.

Ha minden almát elmajszoltunk, sütőnket is rendbe tehetjük, ugyanis a sült alma kedvelt időtöltése sülés közben, hogy ráfröccsen a leve pl. a sütő oldalfalára. Ha nem akarjuk hideg zsíroldóval és kefével levezetni az almasütést, mindenképpen öntisztító sütőt használjunk! Az Márkabolt.hu kínálatában kétfajta öntisztítási technológiájú prémium sütő közül választhatunk. (Ha elbizonytalanodnánk, kikérhetjük a Márkabolt.hu munkatársainak véleményét is a Márkabolt.hu üzleteiben) A gőztisztítós sütők, ( AEG BS 7314401-M, AEG BS 7314421-M, AEG BS 9314401-M) esetében csak fel kell tölteni a víztartályt és elindítani a gőztisztító funkciót. A pirolítikus tisztítású sütők közül az AEG BP 731462-M, a BP 5013021-M, a BP 9314001-M típusszámú berendezéseinek működési elve, hogy a sütő belső részén található szennyeződések magas hőfokon – kb. 500°C-on - a speciálisan erre a célra kifejlesztett sütőfunkció bekapcsolásával egyszerűen leégnek. A folyamat után elég egy nedves szivacs is, hogy a visszamaradt hamut eltávolítsuk, így nincs szükség vegyi tisztítószerekre.

Kedvet kaptál egy melengető sült almához? Most már a sütőt sem kell féltened, indulhat a sütés! További remek tippek sütéshez, főzéshez a Márkabolt.hu Magazinjában.