Adventi készülődés: karácsonyi kalácssütés

Kategória: Konyhavarázs
2012.11.30. 09.00 | Módosítva : 2012.11.30. 09.11

A kalácssütés a kedvenc ünnepváró foglalatosság nálunk, mely illatával, ízével betölti az ünnep előtti izgatott készülődést. Mivel a jó kalácsrecepthez igazi guru kell, Max blogjából lőttük az alapreceptet. Már elsőre értékelhető volt a kalács minősége és amióta kipróbáltuk, kihagyhatatlan ünnepi finomsággá vált az egész család számára. Ha a kelesztés, a gyúrás és általában a kalácssütés valamilyen egészen távoli szakácsuniverzum sajátja, akkor se aggódj! Az AEG csoda sütőmasináival ez is menni fog!

Először készítsük el a kalács alaptésztáját! A tálba „érkezési sorrendben” a következőket kell majd halmozni (először csak mérjük le és készítsük elő őket): 15 gramm olaj, 15-20 gramm só, 100 gramm cukor, 15 gramm vaníliás cukor, 60 gramm vaj, 270 ml 1,5%-os tej, 2 db tojás sárgája, 100 gramm rétesliszt, 260 gramm kenyérliszt (BL80), 300 gramm sima liszt (BL55), 11 gramm szárazélesztő. Mindezeken kívül még egy felvert tojásra lesz szükség a kenéshez, hogy a kalács szép fényes legyen. A kimért hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, így kb. 2 órát várakozzanak a pulton mielőtt összeállítjuk a tésztát. A lisztet szitáljuk át, a tojás sárgáját és a vajat keverjük el a tejben. Ezt az egészet összegyúrjuk, majd 2 órás kelesztés után egy lisztezett nyújtólapra tesszük a tésztát és 6 darabra osztva  mindegyiket kisodorjuk egyforma hengerré. A hat fonatot egymásba tekerjük, majd megkenjük egy, a felvert tojásba mártott ecsettel.

A fonatok elkészítése előtt már elkezdhetjük melegíteni a sütőt 50ºC-ra. Az AEG beépíthető, BP 7314621 M jelzésű sütője például remek választás. Az elkészített kalácsot 45 percig tovább kelesztjük a sütőben. Mivel ennek az elektromos sütőnek az időkijelzőjén pár mozdulattal beállíthatjuk a 45 percet, biztosan nem kel túl a kalácsunk. Ha letelt az idő, újra megkenjük a kalácsot. Mi - az eredeti recepttől eltérően- azt ajánljuk, hogy 160ºC-on, 25 percre alatt süsd a kalácsot készre.

 

A kalács alaprecept elsajátítása után itt az ideje, hogy igazi karácsonyi kaláccsá váljon ez a csodálatos sütemény! Ehhez csak egy kis mazsolára és egyéb aszalt és kandírozott gyümölcsökre van szükséged, amiket a tészta összeállításakor már beletehetsz a tálba. Ügyelj, hogy előtte áztasd be vízbe (esetleg fehér borral főzd fel) az aszalványokat, hogy ne szárítsák ki a tésztát. A kandírozott narancs- és citromhéj mellett asztalt sárgabarack, kandírozott kivi és ananász is istenien egészíti ki a kalács ízét.
Még egy apróság, amire ügyelned kell: ha jól megtömöd a kalácsodat kandírozott és asztalt gyümölcsökkel, a kalácsreceptben szereplő cukor felét hagyd el, különben túl édes lesz.

Itt az ideje, hogy kipróbáld a sütődet! Ha elkészíted a receptet, kérjük, küldd el a Márkabolt.hu csapatának a kalácsról készült fotót!

 

Kép és alaprecept: http://maxkonyhaja.blogspot.hu/2008/02/az-igazi-foszls-fonott-kalcs.html