A tökéletes tojásfehérje hab

Kategória: Konyhavarázs
2015.02.28. 15.20 | Módosítva : 2015.02.28. 15.47

A tojásfehérje igazi kincs! Ami szinte nincs is a tojásfehérjében: zsír és szénhidrát. A tojásfehérje felverése látszólag egyszerű, de a  tökéletes hab eléréséhez be kell tartanunk néhány szabályt.

A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz, a többi része nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. A táplálkozási szakemberek szerint hasznos fehérje és felszívódás szempontjából az anyatej után a tojás másodikként következik. Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor lefagyasztva kb. 10 hónapig megőrzi frissességét.  Fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel.

Fördős Zé, az Electrolux gasztroblogger partnere szerint így kell jól tojásfehérje habot verni:

1. mindig tiszta, száraz és lehetőleg fém eszközöket használjunk a habveréshez
2. ügyeljünk arra, hogy semmilyen zsiradék ne kerüljön az edénybe vagy a habverőre, mert az gátolja a habképződést
3. pont ezért tökéletesen szét kell választani a tojássárgáját a fehérjétől
4. pár csepp citromlé vagy ecet hozzáadásával tartósabb habot kapunk (2 tojásfehérjéhez fél teáskanál ecetet vagy citromlevet  adjunk)
5. a tökéletes tojáshabhoz szobahőmérsékletű tojást használjunk

Érdekes módon a friss tojást nehezebb felverni. A  legkönnyebb dolgunk a szobahőmérsékletű, 1 hetes tojással van.

Márkabolt Tipp: A tökéletes hab készítése tökéletes konyhai eszközökkel kezdődik. Használd az Electrolux EKM4500 fémtálas mixert, nemcsak tojáshab felveréséhez!