A tökéletes szuflé

Kategória: Konyhavarázs
2014.03.31. 18.32 | Módosítva : 2014.03.31. 18.55

A szuflé (magyarul felfújt) lelke a levegő. A francia eredetű szuflé (soufflé) – vagyis felfújt – tipikus vendégváró finomság, amelyet néhány hozzávalóból elkészíthetünk. Az alapja  tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk.

Mindegy, hogy csokiszuflét, spenótos, gombás vagy lazacos felfújtat készítünk, minden szuflé elmaradhatatlan hozzávalója a tojás. A szuflé titka a jól felvert tojásfehérje. Mivel tökéletesen keményre kell felverni a tojásfehérjét,  érdemes minél frissebb tojást választanod. A hűtőben gondosan, legfeljebb két-három hétig  tárolt tojások egészen biztosan megfelelőek lesznek.

A felverésben segíthet, ha egy csipet só mellett egy kevés citromlevet, esetleg ecetet is adunk a sárgájától tökéletesen leválasztott fehérjéhez. Ezzel olyan keményre verhetjük a habot, hogy az akkor sem esik ki az edényből, ha a tálat fölfordítjuk. Így lesz elég levegő ahhoz, hogy a szuflé kellő mértékben megemelkedjen, és a végén ne essen össze.

Ezután már csak arra kell figyelnünk, hogy a keményre vert habot nagyon óvatosan keverjük a masszához. Érdemes több adagban, lassan, egy spatulával alulról felfelé ráforgatni a masszára, hogy ne törjön össze a hab. Tegyük azonnal tálkákba és rakjuk a forró sütőbe.

A szuflé készítéséhez kell egy kis bátorság, de ha betartod a fenti tanácsokat, csodaszép, magas szuflé dicséri majd ügysségedet. A legbiztosabban 200 fokon, mintegy negyedóra alatt, Vital gőzsütő programon készül el ez a változatos finomság az AEG EG BS 7314421-M beépíthető sütőjében.

Ezt a prémium kategóriás sütőt számos, előre programozható sütési programmal, húshőmérővel, 5 különböző polcmagassággal és hatalmas, 74 literes sütőtérrel szerelték fel az Electrolux fejlesztőmérnökei.