Bár bólét bármilyen szeszből és gyümölcsből összemixelhetsz, most bemutatjuk a három kedvencünket. Íme, itt a márkabolt.hu kedvenc bólé receptjei: meggy bólé, narancs bólé, mojito bólé -Te melyiket próbálod ki?
Narancs bólé
Hozzávalók (4 főre)
4 db narancs
1 dl narancslikőr
1 dl rum
1 palack édes fehérbor
1 palack édes pezsgő
a narancs édességétől függően 10-15 dkg porcukor
Az örök kedvenc narancsbóléhoz bármikor nekiállhatsz, a narancslikőrön kívül minden hozzávalót megtalálhatsz a hűtőszekrényben. A narancslikőrt pedig helyettesítheted egy gondolattal több rummal, illetve 1-2 plusz narancs levének hozzáadásával. A narancsokat rendkívül gondosan, forró folyó vízben megsikáljuk, letörölgetjük. Ez a mozzanat a narancsbólé készítésének legidőigényesebb része, ráadásul spórolni sem szabad a narancssikálással. Ugyanis azok a gombaölő szerek, amivel bevonják a narancs héját, egészségre ártalmasak, így mindenképpen el kell távolítanunk. A narancsokat meghámozzuk és karikákra vágjuk, esetleg a karikákat kis kockákra aprítjuk. A magokat eltávolítjuk. Ráhintjük a porcukrot, majd a likőrt és a rumot is. A tálat szorosan befedjük és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük. Ezután felkeverjük, majd az ugyancsak órák óta hűtött bort ráöntjük. Közvetlenül fogyasztás előtt feltöltjük a pezsgővel, és csészékbe osztva azonnal kínáljuk.
Mojito bólé
Hozzávalók ( 8 főre)
10 db lime
3 csokor mentalevél
20 dg barna cukor
2 dl víz
1 tasak vaníliás cukor
2,5 dl fehér rum
1,5 l lime-os limonádé ásványvízzel
2 palack száraz pezsgő
jégkocka
Elkészítjük cukorszirupot: a barna cukrot és a vizet lassú tűzön pár percig főzzük, ha hab lenne a tetején, azt leszedjük. Hagyjuk kihűlni, és így használjuk fel. A lime-okat forró vízzel megsikáljuk, szárazra töröljük. Héjastul kockára vágjuk, és egy bólés tálba tesszük. A mentaleveleket megmossuk, néhányat a dekoráláshoz félreteszünk, a többit a lime-hoz hozzáadjuk. A cukorszirupot és a vaníliás cukrot hozzákeverjük, és az egészet egy krumplinyomóval összetörjük. Meglocsoljuk rummal, és legalább 2 órán át a hűtőszekrénybe helyezzük. Tálalás előtt felöntjük a lime-ból készített limonádéval, hozzáadjuk a pezsgőt és a jégkockákat. Az alkoholmentes változathoz alkoholmentes pezsgőt és ásványvizet használhatunk.
Meggy bólé
Hozzávalók (8 főre)
1 üveg meggybefőtt
1 db citrom
10-15 dg porcukor
1 dl meggylikőr
1 dl rum
1 palack száraz vörösbor
1 palack száraz pezsgő
A meggybefőtt levét leszűrjük, a gyümölcsöt kimagozzuk, és mély bólés tálba tesszük. A megsikált citromot felkarikázunk, majd kettévágunk, és a meggyre tesszük. Ráhintjük a porcukrot, majd a meggylikőrt a rumot fél deci meggybefőttlével elkeverve rálocsoljuk. A tálat befedjük, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül érleljük. A meggybefőttlevet és 1-1 üveg bort meg pezsgőt jéghidegre hűtjük, és közvetlenül fogyasztás előtt a gyümölcsre locsoljuk.
Boldog új évet kívánunk!