A legjobb, ami tojásfehérjével történhet: Pavlova

Kategória: Konyhavarázs
2015.02.28. 16.24 | Módosítva : 2015.02.28. 16.44

Mi a Pavlova?  Az ausztrálok és az új-zélandiak kedvenc süteményében nincsen liszt,  nem kell gyúrni, dagasztani, csak  egy jó habverő, néhány tojásfehérje és porcukor kell hozzá.

Az édesség nevét Anna Pavlova orosz balerináról kapta, aki turnéja során Ausztráliában és Új-Zélandon is elkápráztatta a közönséget. A XIX. század végén született szegény családból származó Anna Pavlova  10 éves korától járt a Birodalmi Balett Iskolába, és kivételes tehetsége gyorsan megmutatkozott. Hamarosan a világ egyik legismertebb táncosnője lett, a kritikusok és a közönség is imádta. Saját társulatával az egész világot bejárta, a balett népszerűsítésében nagy szerepe volt, balettiskolát is alapított.
A Pavlova az egész angolszász világban elterjedt torta.  Csak az új-zélandiak 667 különböz receptváltozatot különböztetnek meg. Mivel az édes tortát jól ellensúlyozzák a gyümölcsök, a karácsonyi édességek között is gyakran megjelenik mandarinnal, gránátalmával , fahéjjal  ízesítve.

A torta  elkészítése pofonegyszerű. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és esetleg gyümölcsecetet, keményítőt. Az összedolgozást követően sütjük és lassan, fokozatosan hűtjük ki. A tökéletes tojáshabot lassan, lehetőleg szobahőmérsékletű tojásokból készítsük. Ahhoz, hogy szép, fényes legyen a tojáshab, néhány kanál vizet is tehetünk hozzá. Az Electrolux Egy falat inspiráció videórovatában a pavlova tortát mangóhabbal készíti el Havasi Dóra, a Lila Füge blog gasztrobloggere. A linkre kattintva elérheted a videóreceptet!

Márkabolt tipp: A pavlovához szükséges tökéletes állagú tojásfehérje habot az Electrolux EKM4600 fémtálas mixer segítségével könnyedén elérheted!