Tiszta levegőt mindenkinek!

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2013.03.20. 19.22 | Módosítva : 2013.03.20. 19.33

A jó levegő jókedv, egészség. Megteremtése egyre nagyobb kihívást jelent a ma emberének, hiszen a vidéki környezet helyett egyre többen választják a városi életformát. Az Electrolux Design Lab egyik fókusztémája 2013-ban a friss levegő.
 A márkabolt.hu magazinjából most megtudhatod, hogy melyek a tiszta levegő által inspirált legjobb  designötletek!

A formatervezők számára különösen nagy kihívást jelent, mert  színtelen, szagtalan, alaktalan: a   levegő. Főleg a  friss, falusi levegő.
2030-ra várhatóan a világ lakosságának több mint 60 százaléka fog városban élni. Az éghajlat és a nagyvárosok levegőminősége folyamatosan változik, s ez nagy feladatokat állít a fogyasztók elé, akik továbbra is egészséges, tiszta, friss levegőt szeretnének biztosítani otthonukban. A jó minőségű levegő hatással van a mindennapokra, befolyásolja nemcsak a szoba légkörét, hanem az ott élők hangulatát is. Ráadásul egyre többen választják a zsúfolt szórakozóhelyek és kávéházak helyett otthonukat a kikapcsolódás, a baráti összejövetelek helyszínéül.


Az idén 11. alkalommal meghirdetett Electrolux Design Lab nemzetközi formatervező verseny témáját is a városiasodásból adódó problémák megoldása inspirálta. A pályázók az urbanizáció témájához kapcsolódóan három fókuszterület közül választhatnak. A terveket a közösségi főzés, a friss levegő vagy a tiszta otthon témakörében készíthetik el a versenyzők.
  Friss levegő kategóriában olyan esztétikus formatervezési megoldásokat vár az Electrolux, amelyek a legjobb minőségű levegőt biztosíthatják otthon.


A tiszta otthoni levegő problémájának megoldása eddig is inspirálta a pályázókat, és a verseny történetében már több innovatív koncepció is készült ebben a témakörben.


Aeroball (2012): Jan Ankiersztajn, Lengyelország

A 2012-es Design Lab győztese, az Aeroball a lakásban lévő levegő minőségének javítását szolgálja. Apró buborékjai megszűrik és tisztítják a levegőt, s igény szerint illatosítani is tudják. A természet által ihletett gömb világító héja napközben elnyeli, éjszaka pedig kisugározza a fényt,  mintha egy szentjánosbogár gondoskodna a friss levegőről. Az Aeroball célja az, hogy még értékesebbé, tisztábbá és frissebbé tegye azt a levegőt, amit nap, mint nap belélegzünk.

 (a cikkhez tartozó felső kép)

Foliage (2010): Rami Santala, Finnország


A Foliage egy speciális légfrissítő, amelyet a lakás ablakpárkányára lehet helyezni, s amelynek működése egy valódi, élő szobanövényhez hasonlítható. A Foliage oxigén és cukor helyett napenergia segítségével termel tiszta és friss levegőt. Ez a gyönyörű és finom légfrissítő magától tudja változtatni az alakját és felületének méretét -legalábbis a finn fiatal designer koncepciójában.


Nature Wind (2007): Bae Won-Ho, Dél-Korea


A Nature Wind egy ablakra szerelt, napenergiával működő légfrissítő, amely több szűrővel frissíti és tisztítja az otthon levegőjét. A napenergiával működő szellőző a friss kinti levegőt egy bambuszból készített, faszénnel működő szűrőn, egy vízszűrőn és egy fitocid szűrőn keresztül. A fitocidokat a növények használják a káros rovarok és mikroorganizmusok elleni védelemre.GAIA Root (2010): Ankit Kumar, India


A GAIA Root egy önfenntartó, falra szerelhető „személyes ökorendszer”, amely egy növényekből álló, élő falból nyer energiát, így biztosítja a levegőkeringetést, légtisztítást és hőmérsékletszabályozást. A természet személyes megjelenéseként elképzelt fali egységek modulárisak, így szükség szerint beilleszthetők különböző méretű otthonokba és lakásokba, hogy egyéni tiszta levegőt biztosítsanak úgy, hogy a legkisebb helyet foglalják el.

 (alsó képünkön)

A Design Lab versennyel kapcsolatban az Electrolux alábbi közösségi csatornáin további információ olvasható: 
Design Lab blog Reméljük, idén is szuper koncepciókat álmodnak meg a fiatal tervezők! Látogass vissza hozzánk a Design Lab legfrissebb híreiért!