Szilveszteri pekándiós csirkeburger recept

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2021.12.23. 16.27 | Módosítva : 2021.12.23. 17.36

Hogyan kerül a pekándió és a csirkeburger egyetlen receptbe? Szilveszterkor semmi sem lehetetlen. Marton Adrienn egészséges burgere pedig ínycsiklandó vendégváróként kényezteti vendégeidet. 

Hozzávalók

A pekándiós csirkéhez:
2 csirkemell filé (kb. 14 darab karika)
200 g darált pekándió
2-3 tojás, villával felverve
rozsliszt (a panírozáshoz)

A töltelékhez:
szívsaláta
paradicsom
cheddar sajt
coleslaw saláta

A bucihoz:
40 dkg rozsliszt
10 dkg tönköly búzaliszt
0,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dl meleg víz
2 csipet cukor
3 tk. teáskanál só
1 tojás
50 g vaj + egy kis olvasztott vaj

A kenéshez:
tojássárgája
szezámmag

Elkészítés

A buci elkészítéséhez a liszteket összekeverjük, a közepébe kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a meglangyosított tejet. 15 perc alatt hagyjuk felfutni az élesztőt. Hozzáadjuk a vizet, a felolvasztott vajat, a tojást és a sót. Jól kidagasztjuk a tésztát. 1 órán át meleg helyen kelesztjük.

A kelesztési időt kihasználva elkészítjük a pekándiós csirkét. Ehhez 180 C-fokra előmelegítjük a sütőt, a csirkemell filéket kihajtjuk, folpack-kal a klopfolás idejére bevonjuk, kiklopfoljuk, majd kör alakokat vágunk ki belőle egy szaggató segítségével. A húskorongokat sózzuk, borsozzuk, majd rozslisztbe, tojásba, végül pedig összetört pekándióba panírozzuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a húskorongokat, megkenjük a tetejüket egy kevés olvasztott vajjal, és készre sütjük (oldalanként 13-13 percig).

A közben megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. 50 g-os zsömléket formázunk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a tésztát (nem túl szorosan, mert megnőnek). Megkenjük a tetejüket elkevert tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Végül elkészítjük a coleslaw-t, melyhez 2 dl majonéz, ½ kg reszelt káposzta, 12 dkg reszelt sárgarépa, 1 tk. eritrit, 1 ek. almaecet, só, fehérbors, 1 dl habtejszín szükséges A lereszelt káposztát és sárgarépát összekeverjük a majonézzel. Sóval, borssal, almaecettel, eritrittel és tejszínnel ízesítjük. Tálalás előtt összeállítjuk a hamburgert, amibe cheddar sajtot, csirkehúst, szívsalátát, paradicsomot és coleslaw salátát teszünk.