MOME-s diákok a legjobb 35 között

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok
2015.06.16. 19.43 | Módosítva : 2015.06.16. 19.46

Két hazai diák is az elődöntőbe jutott az Electrolux Design Lab versenyen! A 13. alkalommal meghirdetett nemzetközi formatervezői pályázaton Lakatos Botond és a nálunk ösztöndíjas Tobias Tsamisis is bejutott a legjobb 35 közé.

Az előző évek magyar sikereit folytathatják az idén is az  Electrolux Design Lab nemzetközi designversenyen diákjaink.  A 13. Electrolux Design Lab versenyt „Egészséges, Boldog Gyerekek” témakörben hirdette meg a vállalat. A pályázatra hatvan országból 1500 fiatal formatervező és designnal is foglalkozó egyetemista nevezett gyerekeknek, családoknak szóló tervekkel.  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója,  Lakatos Botond és a szintén itt ösztöndíjas  Tobias Tsamisis koncepcióterve is kiérdemelte a rangos zsűri figyelmét és az elődöntőbe jutott.

Lakatos Botond, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója textilápolás kategóriában, egy gyerekeknek kitalált folteltávolító ötletével versenyez. A Magic Wand segítségével a kicsik gyorsan, a szülők számára szinte észrevétlenül tüntethetnék el összemaszatolt ruhájukról a foltokat. Botond célja az volt, hogy egy olyan eszközt tervezzen, ami hagyja kibontakozni a gyerekek önállóságát, és egyúttal megkönnyíti a szülőknek az olyan hétköznapi teendőket, mint a mosás.

Az elődöntősök között Tobias Tsamisis sikerének is örülhetünk, aki Future Classroom című tervével a MOME ösztöndíjas hallgatójaként indult a versenyen. Tobias felvetése szerint nem jó, hogy miközben már robotokat tervezünk, elfelejtkezünk arról, hogy egészséges táplálkozásra szoktassuk gyermekeinket. Éppen ezért ő általános iskolai osztálytermekbe tervezett interaktív főzőpultot, amivel helyes táplálkozásra és önállóságra tanítaná a jövő diákjait.

A versenyzők most az Electrolux szakértőitől kapott instrukciók alapján továbbfejlesztik pályaműveiket. A frissített pályamunkák alapján dől majd el, kik jutnak tovább a döntőbe. Az Electrolux szeptember 15-én jelenti be, hogy ki azt a 6 pályázó, akik a végső megmérettetésen élőben is prezentálhatják pályamunkájukat a nemzetközi zsűri előtt. A 35 fős mezőnyben 25 ország fiatal tervezői, Brazíliától Indonéziáig,  Finnországtól Kolumbiáig érdekesebbnél érdekesebb pályaművekkel szerepelnek. Drukkoljunk a két diákunknak, hogy leleményes ötletük lehetőséget kapjon a fődíj elnyerésére is!

Korábbi cikkünk a magyar koncepció terveket is bemutatja.